CONCACAF kvalifikacije

Reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država i Kostarike izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine u Brazilu. Amerikancima je to pošlo za rukom sedmi put zaredom.

Američka selekcija, koju vodi njemački stručnjak Jürgen Klinsmann, savladala je uz veliku pomoć bučnih navijača u Columbusu Meksiko s 2-0. Američki golman Tim Howard u prvom je poluvremenu trima dobrim intervencijama održao rezultat 0-0, a u nastavku su golove za domaću ekipu postigli Eddie Johnson u 49. minuti i Landon Donovan u 78.
Po završetku utakmice Amerikanci su mogli slaviti pobjedu, ali tek nakon što su saznali da Panama nije uspjela u gostima savladati Honduras, završilo je 2-2, postalo je jasno da su i matematički osigurali svoj odlazak u Brazil i onda je slavlje bilo potpuno.
"Toliko sam ponosan na ovu ekipu i što sam njen dio. Uložili smo puno truda za ovaj uspjeh i ostvarili ga pred ovom našom divnom publikom. Ovakve večeri su za uživanje", rekao je Donovan, najbolji strijelac u historiji američke reprezentacije sa 56 pogodaka u 151 nastupu.
Kostarika je za potvrdu svog plasmana na Svjetsko prvenstvo trebala jedan bod u Kingstonu kod Jamajke kojeg je i osvojila, završilo je 1-1. Gosti su mogli i pobijediti nakon vodećeg pogotka Brenesa u 75. minuti, ali je Andreson u drugoj minuti sudijske nadoknade ipak spasio jedan bod domaćinima.
Uz SAD sa 16 bodova i Kostariku s 15, koji su sigurni za odlazak u Brazil, najbliži tome je Honduras, koji ima 11 bodova. Tri boda manje imaju Panama i Meksiko, dok je bez izgleda Jamajka.
Meksikanci, snažna sila u CONCACAF zoni, morat će se dobro namučiti kako bi osigurali barem dodatne kvalifikacije i zadržali izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo. Vjerovatno će im odlučujuća biti iduća utakmica kod kuće 11. oktobra protiv Paname.
CONCACAF kvalifikacije za SP, 7. kolo:
SAD – Meksiko 2-0 (Johnson 49 – Donovan 78)
Jamajka – Kostarika 1-1 (Andreson 90+2 / Brenes 75)
Honduras – Panama 2-2 (Costly 27, Palacios 61 / Torres 50, 90)
Redoslijed: 1. SAD 16, 2. Kostarika 15, 3. Honduras 11, 4. Panama 8, 5. Meksiko 8, 6. Jamajka 4