Ovaj put u drugoj ulozi

Bivši brazilski reprezentativac i član španskog Real Madrida Roberto Carlos, nakon skoro 20 godina igračke karijere, u ponedjeljak će kao trener turskog prvoligaša Sivasspora na gostujućoj utakmici protiv Kayserispora, započeti novu eru u svojoj fudbalskoj karijeri

Roberto Carlos, kao fudbaler nosio je dres Palmeirasa, Intera, Real Madrida, Fenerbahcea, Corinthiansa i FK Anži Mahačkala. U ruskom klubu FK Anzi Mahackala obavljao je dužnost sportskog direktora, a sa turskim Sivassporom prvi put nastupa kao trener.
Carlos je nakon potpisivanja trenerskog ugovora sa Sivassporom izjavio da ima za cilj sa ovim klubom otići na evropska takmičenja. Ukoliko slavni brazilski reprezentativac ne prevaziđe probleme u vezi sa trenerskom licencom koju je dobio u Peruu, njega bi na klupi mogao zamjeniti njegov pomoćnik Cesar Domingos.
Carlos je za vrijeme igračke karijere nastupao za brazilsku reprezentaciju na čak tri svjetska prvenstva, uključujući i svjetsko prvenstvo 2002. kada je Brazil osvojio naslov prvaka. Prije nego što je potpisao za Fenerbahče, jedanaest godina je igrao za Real Madrid s kojim je osvojio četiri domaća prvenstva, tri puta Ligu prvaka i dva Interkontinentalna kupa. Također je jedan od šestorice igrača koji su nastupili u Ligi prvaka više od 100 puta. Ostala petorica su Paolo Maldini, Raúl Gonzales, Oliver Kahn, David Beckham i Ryan Giggs.
FIFA ga je 1997. proglasila "drugim najboljim" svjetskim igračem, iza Ronalda.