Slovenija

Džamija je bila puna ponosne omladine koja je pored sebe u safu gledala velike zvijezde kako skrušeno padaju Gospodaru na sedždu, rekao je Munzir ef. Čelenka

Nogometaši popularnog turskog kluba Galatasaraya, koji se trenutno nalaze na pripremama u Lesceu kod Bleda u Sloveniji, danas su klanjali džuma-namaz u 15-tak kilometara udaljenim Jesenicama, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).
Četiri igrača su se sa šefom sturčnog štaba, trenerom Fatihom Terimom na čelu, pomiješali među vjernike, mahom Bošnjake porijeklom iz Bosne i Hercegovine, i obavili svoju vjersku dužnost. 
Munzir ef. Čelenka, imam u Jesenicama rekao je za AA da su sinoć dobili poziv iz hotela u kojem su bili smješteni nogometaši Galatasaraya s upitom kada i gdje se klanja džuma-namaz.
"Ovo je dokaz da sport i vjera idu zajedno. Ja sam kao musliman ponosan na ove nogometaše koji su danas bili na džumi kao i na njihovog trenera Fatiha Terima jer se ne stide da prakticiraju svoju vjeru. Ovo je nama muslimanima u Sloveniji dobar primjer, dobar primjer našoj omladini da moramo njegovati svoju tradiciju i da ne smijemo dozvoliti asimilaciju. Džamija je bila puna ponosne omladine koja je pored sebe u safu gledala velike zvijezde kako skrušeno padaju Gospodaru na sedždu", kazao je ovom prilikom efendija Čelenka.
Ovo nije prvi put da su nogometaši Galatasaraya prisustvovali džuma-namazu u Sloveniji.
Prije dvije godine, također, su bili na pripremama na Bledu, pa su i tada klanjali džuma-namaz u Jesenicama.