Najmoćnija žena u fudbalu

Mnogi navijači Chelseaja vjerovatno nisu ni čuli za Marinu Granovskaju. U Odbor kluba je nedavno postavljena, ali ona odavno vuče glavne konce na Stamford Bridgeu.

Da ne bude zabune, Marina Granovskaja neće sjediti na trenerskoj klupi Chelsea, već u njegovom Upravnom odboru. Njeno imenovanje nije bilo pompezno, ali imajući u vidu njen dosadašnji uticaj  na poslovnu imperiju Romana Abramovića, vlasnika ovog fudbalskog kluba, ona je jedna od najmoćnijih osoba na Stamford Bridgeu.
Mnogi navijači Chelsea vjerovatno nisu ni čuli za  Marinu Granovskaju. U Odbor kluba je nedavno postavljena, ali ona odavno vuče glavne konce na Stamford Bridgeu. Kada je Roman Abramović odlučio da vrati Jose Mourinha na trenersku poziciju Čelzija, vodeću ulogu u tome odigrala je upravo ova žena. Njena riječ bila je ključna i pri angažovanju nekoliko ključnih igrača.  Do sada iza scene, njena moć je postala vidljiva za javnost.
Ko je misteriozna žena kojoj Abramović vjeruje toliko?
Kada je imenovana u člana Odbora Chelseaja, na sajt kluba postavljena je njena kraća biografija. Poznato je da je 1997. godine diplomirala na Moskovskom državnom univerzitetu sa najvišim ocjenama i da je svoju karijeru započela“ Sibneft”. Njen uticaj u naftnoj kompaniji je naglo rastao, sve do njene prodaje, kada su joj povjerene ostale sfere Abramovičevog poslovnog carstva. Nakon kupovine Chelsea ruski milijarder je Marinu Granovskaju doveo na Stamford Bridge.
Ona se baš kao i njen šef vješto krila od očiju javnosti, sve do 2010. godine  kada je počela da prisustvuje sastancima Odbora. Nije aktivna ni na društvenim mrežama. Njena Facebook stranica aktivirana je 2007. godine , ali je visoko zaštićena. Tamo samo može da se sazna da je studirala na umjetnost, na Fakultetu “1113” , kao i da je uključena u poslovanje “Milhaus Kapitala”, britanske holding komapnije koja je osnovana 2001. godine sa ciljem da upravlja Abramovićevom imovinom. Sjedište ove komapnije je sada postavljeno upravo na Stamford Bridge.
Marina Granovskaja je ljubitelj britanskog “Organic&natural beauty show” i restorana “Sumosen”, koji se pored Londona nalazi i u Moskvi.  Bliska je prijateljica sa njegovom vlasnicom Janinom Volkovom i šefom kuhinje Babkerom Belkitom koji je o njoj za “Telegraf sport” rekao sljedeće:
"Ona je nevjerovatna osoba, tako je profesionalna. Zna šta hoće, uspješna i je i sa malim i sa velikim stvarima. Uvijek kada imam neki prblem, pozovem je za savjet i ona nađe rješenje."
Marina je sada jedna od najuticajnih osoba u Chelseaju, rame uz rame sa direktorom Bruceom Buckom, izvršnim direktorom Ronom Gourlayjom, finansijskim direktorom Chrisom Alexanderom i sekretarom kluba Daveom Bernardom.