Nakon posjete Seppa Blattera Srbiji

Predsjednik Fudbalskog saveza Kosova računa na pomoć prvog čovjeka Svjetske kuće fudbala (FIFA) Seppa Blattera u borbi za nastup kosovskih selekcija i klubova u međunarodnim utakmicama.

Nedavna posjeta Seppa Blattera Fudbalskom savezu Srbije (FSS) protekla je uz brojne razgovore o mogućnosti da i klubovi i selekcije sa Kosova igraju međunarodne utakmice.

"Da i Kosovo igra fudbal", zatražio je prvi čovjek FIFA nakon razgovora sa Tomislavom Karadžićem.

Taj apel dobro je čuo Fadil Vokrri, predsjednik Fudbalskog saveza Kosova.

"I prije Blaterove posjete Beogradu znao sam zašto dolazi u Srbiju. Predsjednik FIFA nije lobirao, ucjenjivao i pretio domaćinima, kako su prenijeli pojedini srpski mediji, ali jeste se založio za ubrzavanje procesa nalaženja rješenja za fudbalske odnose Kosova i Srbije. Ni Svjetska fudbalska federacija ne može djelovati mimo volje političkih faktora u ovom slučaju, ali ima jak posrednički kapacitet", izjavio je za dnevni list "Danas" iz Švicarske.

Na pitanje da li će se zadovoljiti dobijanjem zelenog svjetla za takmičarske nastupa najmlađih kosovskih fudbalera odgovorio je da je "normalno da žele i više od toga".

"Kao i svakoj samostalnoj državi, cilj nam je da vidimo sve naše selekcije i klubove u kvalifikacijama za velika takmičenja. I vjerujemo da će se to desiti u doglednoj budućnosti", dodao je Vokrri.

Istakao je da razlog za optimizam pronalazi u nedavnom potpisivanju sporazuma Prištine i Beograda u Briselu i upitao zašto dogovor da se ne blokiraju evrointegracije druge strane ne bi bile primjenjene i na sport.

Blatter je prilikom posjete Pazovi najavio da će prvi čovjek FSS Tomislav Karadžić uskoro razgovarati sa "svojim prijateljem sa Kosova".

"Nismo baš prijatelji, jer je prilično stariji od mene i bio je predsjednik Spartaka dok sam ja igrao u Partizanu, ali i do sada sam bio otvoren za razgovore, pa ne vidim prepreku susretu sa predsjednikom FSS. Vjerujem da će i u Srbiji preovladati mišljenje da je sutra važnije od juče. Ostavimo se prošlosti i gledajmo kako da udesimo da bude bolje generacijama koje dolaze", vizionarski je poručio Vokrri.

On je prilično je uvjeren u stav da će reprezentacije Kosova i Srbije jednom odigrati međusobnu utakmicu.

"Ne vjerujem, ja znam da će doći do toga. Kad-tad. Kada sam prvi put to rekao, smijali su mi se u Srbiji. Međutim, vrijeme i politička realnost će učiniti svoje, bez obzira na bilo čije otpore", podvukao je on i dodao da ne može da tvrdi da će selekcija Kosova biti žrebana za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo.

"Želim da vjerujem da je to moguće. Republika Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija, što je osnovni statutarni uslov za prijem u FIFA, ali smo priznati od stotinak država i imamo briselski sporazum za argument", podvukao je Vokrri.