Sjajni napadač Manchester Cityja Erling Haaland upoređen je s tijelom bodybuildera i otkriveno je po kojoj značajci se izdvaja od ostatka sportskog svijeta.

Haaland mnogo pažnje posvećuje ishrani, treninzima s loptom, ali i u teretani gdje je u posljednjih 15 mjeseci uspio napraviti pravu "zvijer" od nekoć mršavog dječaka. U tom razdoblju dobio je nevjerovatnih 12 kilograma strogo mišićne mase.

Kako ga mnogi smatraju čudesno građenim nogometašem, koji većinski dio igre zasniva na fizičkoj nadmoći u odnosu na protivničke defanzivce, Norvežanin i dalje posvećuje mnogo pažnje jačanju tijela i stoga je ugledni Athletic analizirao njegov fizički izgled.

Athletic je pozvao jednog od najvećih stručnjaka za sportske nauke, profesora Phila Learneya koji je osnovao Naprednu trenersku akademiju (ACA). Learney je otkrio po čemu je Haaland čak i zasjenio bodybuildere.

"Haaland ima nožne mišiće na kojima bi bodybuilder bio jako ponosan. Kada podignete nogu na takav način kao što Haaland radi, svaki mišić u toj nozi radi. Uporedite to s bodybuilderima na bini. Oni podignu stopala s poda i svi se mišići razdvoje, a zatim udare nogom o pod kako bi razdvajanje ostalo na mjestu", objasnio je stručno Learney.


Haalandovi nožni mišići su predmet analiza (Foto: The Athletic/Manchester City)

Neil Parsley, trener za fizičku izvedbu olimpijskih sportaša, još više je impresioniran nakon što su mu pokazali fotografiju Haalandovih nožnih mišića.

"Ako nije neki filter na toj fotografiji, onda je to nevjerovatno. Možete vidjeti svaki mišić. Mogli biste održati sat fiziologije na njegovim nogama. Taj mišić na unutarnjoj strani bedra, to su njegovi aduktori. To možete vidjeti samo kod nekih bodybuildera", oduševljen je Parsley.

Njegov progres još je impresivniji kada se u obzir uzme izjava njegovog prijatelja i saigrača Torda Johnsena Saltea, koji je tvrdio da je Haaland u mladosti bio vrlo mali i nije imao nikakvu brzinu na terenu.