LIGA PRVAKA

Nogometaši Real Madrida su u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka pobijedili RB Leipzig u Njemačkoj rezultatom 1:0 i ostvarili veliku prednost pred revanš susret u Madridu.

Glavni sudija na ovom susretu je bio bh. arbitar Irfan Peljto sa pomoćnicima Senadom Ibrišimbegovićem i Davorom Beljom dok je četvrti sudija bio Miloš Gigović. Inače, ovo je prva utakmica za nekog bh. sudiju u nokaut-fazi Lige prvaka, a rođeni Sarajlija je posao odradio na odličan način iako je imao poprilično zahtjevan izazov ispred sebe.

Već u drugoj minuti utakmice RB Leipzig je postigao vodeći pogodak protiv Real Madrida preko Benjamina Šeška, no Senad Ibrišimbegović je odmah podigao zastavicu i signalizirao ofsajd nakon čega je VAR uvažio njegovu odluku i poništio pogodak njemačkog sastava iako je bilo jasno da slovenački napadač nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

Naknadno je ustanovljeno da su bh. sudije donijele ispravnu odluku jer se Benjamin Henhrichs prilikom vraćanja lopte u kazneni prostor nalazio iza leđa golmana Reala Andrija Lunina te ga spriječio da se vrati na gol. Sedam minuta kasnije uslijedila je nova prilika za domaći sastav i to ponovo preko Šeška čiji je udarac još jednom zaustavio Lunin što je bilo posljednje uzbuđenje u prvom dijelu.

Kraljevi su stigli do vodstva na samom startu drugog dijela. Igrala se 48. minuta susreta kada je Brahim dobio loptu na desnoj strani terena i u stilu Lea Messija nanizao trojicu igrača Leipziga i majstorski pogodio mrežu golmana njemačkog sastava. U 71. minuti susreta je Dani Olmo imao priliku da donese Leipzigu izjednačenje rezultata, ali je Lunin zaustavio njegov udarac.

Minutu kasnije Vinicius Junior je sjajnim driblingom izbacio odbrambene igrače njemačkog sastava, ali je pogodio stativu. Igrala se 81. minuta susreta kada je Brahim Diaz imao sjajnu šansu, ali je Lunin odbranio njegov udarac da bi minutu kasnije u idealnoj prilici bio Benjamin Šeško čiji udarac je sjajno zaustavio ukrajinski čuvar mreže.

U 85. minuti susreta je Amadou Haidara sjajno uhvatio volej nakon kornera, ali je njegov udarac na fantastičan način zaustavio Andriy Lunin te je ostalo 1:0 za Real. Do kraja susreta nije bilo prilika te je ostalo 1:0 za madridski sastav koji je tako ostvario veliku pobjedu uoči revanš susreta koji je na rasporedu na stadionu Santiago Bernabeu 6. marta.

Rezultat i strijelac:

RB Leipzig - Real Madrid 0:1 (Brahim Diaz 48')