SPEKTAKL NA STARTU 2024.

Nogometaši Liverpoola sinoć su na Anfieldu savladali Newcastle u utakmici 20. kola Premiershipa, a rezultat je bio 4:2. Interesantno je da smo sve golove vidjeli u drugom poluvremenu, koje je bilo spektakularno.

Odigrali su Redsi fenomenalnu utakmicu, a nije ih mogao zaustaviti ni nevjerovatno raspoloženi golman Newcastlea Martin Dubravka, koji je u nebrojeno mnogo navrata spašavao svoj tim večeras.

Potpuno nestvarno zvuči činjenica da je Liverpool na ovom meču imao 33 šuta, od čega ih je skoro polovina (16) išlo u okvir gola! To dovodi do podatka da je Dubravka ubilježio čak 12 odbrana, a sve to dovoljno govori koliko je igra Svraka bila loša.
  Prvo je u 23. minuti Dubravka odbranio udarac Mohameda Salaha iz penala koji je tada dosuđen za Redse. Egipćanin je šutnuo po sredini gola, a Dubravka ga je pročitao i odbranio.

Nedugo nakon toga je Trent Alexander-Arnold propustio dobru priliku, a u 36. minuti Darwin Nunez izlazi sam pred Dubravku. No, po navici, Urugvajac nije iskoristio šansu i slovački golman je opet odbranio.

U narednom napadu je Dan Burn zatresao mrežu Liverpoola, ali gol je poništen zbog toga što je sudija dosudio prekršaj.
  Do vodstva je Liverpool stigao u 49. minuti utakmice nakon lijepe akcije. Na kraju je Nunez asistirao za Salaha, kojem nije bilo teško da zatrese nebranjenu mrežu za 1:0.

No, nije dugo trajalo slavlje navijača na Anfieldu, pošto Alexander Isak na dodavanje Anthonyja Gordona u 54. minuti poravnava na 1:1.

Nedugo nakon toga Nunez je u novoj šansi za Redse, ali ponovo njegov šut zaustavlja čudesni Dubravka. Nunez je još jednu priliku imao u 64. minuti, ali ovaj put glavom s pet metara šutira preko gola.

Dubravka je drugi put kapitulirao u 74. minuti, a tada je novu prednost Redsima donio Curtis Jones. Bila je to opet divna akcija raspoloženih Redsa, a sve je počelo od Salaha koji je dodao do Dioga Jote, a on kratko proslijeđuje loptu do Curtisa Jonesa koji pogađa za 2:1.
  Na 3:1 je povisio Cody Gakpo u 78. minuti, ali bezidejni Newcastle četiri minute poslije uspijeva stići do novog pogotka i vratiti se u meč. Ubacio je iz kornera Sean Longstaff, a glavom loptu u mrežu šalje Sven Botman za 3:2.

Nije tu bio kraj nevjerovatnim uzbuđenjimia u drugom poluvremenu pošto Dubravka u 86. minuti ruši Jotu i sudija pokazuje na penal, koji koristi Salah za 4:2.

Liverpool je ostao lider na tabeli Premiershipa s 45 bodova, ali sada će do kraja januara biti bez Salaha koji ide na Afrički kup nacija. Newcastle zauzima tek devetu poziciju s 29 bodova.

Rezultat i strijelci:

Liverpool - Newcastle 4:2 (Salah 49', 86'p, Jones 74', Gakpo 78' / Isak 54', Botman 81')

Tabela:

 
Standings provided by Sofascore