PREMIERSHIP

Nogometaši Liverpoola su pobijedili Crystal Palace u gostima rezultatom 2:1 u prvom susretu 16. kola engleskog Premiershipa.

Liverpool je na gostovanju u Londonu bio bezopasan većim dijelom susreta, a to najbolje ilustrira podatak da je prvi šut u okvir gola imao tek 14 minuta prije kraja susreta, no i pored toga je stigao do trijumfa.

Ni Palace nije imao mnogo prilika, a dva najveća uzbuđenja pred golom Liverpoola tiču se situacija u kojima je VAR morao intervenisati.

Najprije je u 31.minuti sudija Andy Madley dosudio penal, no nakon intervencije kolega iz VAR sobe je pogledao snimak i poništio svoju odluku, a potom smo u 57. minuti vidjeli totalno suprotnu situaciju.

Naime, u 54. minuti Jarrell Quansah je u svom kaznenom prostoru udario Jean-Philippea Matetu, a Madley je pokazao da se igra nastavi.

Akcija nije prekinuta skoro tri minute, a prilikom prvog prekida Madyleyja su ponovo pozvali iz VAR sobe, a i ovaj put je nakon gledanja snimka poništio svoju prvobitnu odluku, te je dosudio penal kojeg je Mateta pretvorio u pogodak.

U 75. minuti Madley je ponovo dospio u centar pažnje kada je isključio igrača Palacea Jordana Ayewa zbog dva žuta kartona koja mu je, čini se olako, pokazao u razmaku od samo 15 minuta.

Liverpool je iz prvog šuta u okvir gola Palacea poveo, a strijelac je u 76. minuti bio Mohamed Salah koji je šutirao sa 15 metara, a lopta se od nesretnog Nathaniela Clynea odbila i prevarila Sama Johnstona.

Pobjedu Redsima donio je Harvey Elliott u 90+1. minuti susreta preciznim udarcem s ivice kaznenog prostora za konačnih 2:1 za Liverpool.

Liverpool je na ovaj način preuzeo, barem privremeno, prvo mjesto od Arsenala na tabeli Premiershipa.

Crystal Palace - Liverpool 1:2 (Mateta penal 57' - Salah 76', Elliott 90+1')

Tabela:

 
Standings provided by Sofascore