ZA RAZLIKU OD KOLEGA

Da nogometaši zarađuju veliki novac, a posebno u engleskoj Premier ligi, nije nikakva novost, no zanimljivo je pozabaviti se i najslabije plaćenim igračima koji igraju u najelitnijem nogometnom takmičenju na svijetu.

Najveću platu u engleskom nogometu imaju zvijezde Manchester Cityja Kevin de Bruyne i Erling Haaland. Posve zasluženo, De Bruyne koji je lider Cityja sve ove godine ima najveću platu, a prati ga čovjek koji je vjerovatno i donio triple-krunu prošle sezone.

De Bruyne godišnje zarađuje 23 miliona eura u Manchester Cityju, a Haaland 22,4 miliona eura.

No, s druge strane postoje i nogometaši koji zarađuju neuporedivo manje novca od ostatka zvijezda i kolega koje inkasiraju pravo bogatstvo zbog onoga čime se bave.

Neslavnu "titulu" igrača s najmanjom platom u Premier ligi nosi Alex Mighten, nogometaš Nottingham Foresta koji je trenutno na posudbi u belgijskom Kortrijku. Ovaj 21-godišnjak prema profesionalnom ugovoru kojeg posjeduje zarađuje nešto manje od 4.000 eura sedmično.

Rhys Norrington-Davies (Sheffield United) je na drugom mjestu s platom od 4.600 eura sedmično, a na trećem Jordan Clark (Luton) s 5.700 eura sedmično.

U ekipi od 10 nogometaša s najmanjim platama u Premier ligi nema velikih zvijezda, izuzev nekadašnjeg prvog golmana Liverpoola Lorisa Kariusa.

Njegovo ime iznenadilo je fanove širom svijeta jer, uprkos nekim slabim partijama poput one u finalu Lige prvaka protiv Real Madrida kada se "proslavio", ipak se radi o nekada vrlo cijenjenom golmanu čija je vrijednost prelazila 10 miliona eura.

Karius je trenutno član Newcastlea, tu zarađuje 11.500 eura sedmično.

Igrači koji prema profesionalnim ugovorima zarađuju najmanje novca u Premier ligi:

(1.) Alex Mighten (Nottingham Forest) - 4.000 eura sedmično

(2.) Rhys Norrington-Davies (Sheffield United) - 4.600 eura sedmično

(3.) Jordan Clark (Luton) - 5.700 eura

(4.) James Shea (Luton) - 8.600 eura

(5.) Pelly Ruddock Mpanzu (Luton) - 8.600 eura

(6.) Kourtney Hause (Aston Villa) - 9.280 eura

(7.) Loris Karius (Newcastle) - 11.500 eura

(8.) George Baldock (Sheffield United) - 11.500 eura

(9.) Tommy Doyle (Manchester City na posudbi u Wolvesima) - 11.500 eura

(10.) Max Lowe (Sheffield United) - 11.500 eura.