ZAVRŠIO I U ZATVORU

Fabio Paim, čovjek za koga je Cristiano Ronaldo tvrdio da je jedini bolji nogometaš od njega, je u emotivnom intervjuu za Sun otkrio kako su mu novac i slava pokvarili karijeru te kako je posmatrao portugalskog nogometaša iz zatvorske ćelije.

Odrastao je u Estorilu, malom gradiću u Portugalu gdje je talentovani nogometaš bio predodređen da bude na vrhu. Kao 14-godišnjaka su ga pratili skauti Barcelone, Manchester Uniteda i Real Madrida, a pet godina kasnije "super agent" Jorge Mendes ga je doveo na posudbu u Chelsea nakon čega su mnogi vjerovali da će se uspjeti probiti u prvi tim.

Ipak, nakon samo nekoliko nastupa za njihov rezervni tim, Paim je napustio redove kluba sa Stamford Bridgea prije nego li je potpuno nestao sa nogometne scene.

"Bio sam zaista poseban. Moram biti ponizan, ali ovo je istina. Nažalost tada nije bilo društvenih mreža, ništa se nije moglo zabilježiti kao sada, ali čvrsto i iskreno vjerujem da nije bilo igrača poput mene u to vrijeme. Cristiano je uz sav naporan rad došao do nivoa kojeg zaslužuje, ali kada sam ja igrao, da sam imao istu želju i posvećenost kao on, sigurno bih bio bolji od njega. Ako govorimo o tehnici, ja sam bio bolji. Ja sam bio mali Ronaldinho, ali kako vidimo, tehnika nije ta koja nas vodi ka konačnom cilju, ali da, u to vrijeme bio sam bolji od Ronalda. Vjerujem da bi mi trebao dati jednu od Zlatnih lopti koje je osvojio", rekao je Paim za Sun.

Igrao je u sedam različitih zemalja uključujući Kinu, Angolu, Maltu i Litvaniju, ali su brojni faktori, uključujući njegovo ponašanje van terena, odigrali ulogu u njegovom padu.

"Nažalost po mene, rodio sam se sa talentom i zarađivao sam mnogo novca te sam stekao iluziju da mi nije potreban trud. Nemoguće je da osoba poput mene bude milioner. Žalim zbog nekih izbora, sada sam stariji i gledam na stvari drugačije. Talenat je bio tu, ali moj um nije. Samo sam razmišljao o djevojkama i partijanju, ustvari o svemu osim o nogometu. Odigrao sam neke od utakmica, ali moje tijelo nije bilo u najboljem stanju i nije odgovorilo na ono što su ljudi tražili od mene jer da jesam, igrao bih u Barceloni ili Real Madridu", dodao je on.

Paim je 2019. godine uhapšen zbog posjedovanja kokaina te je proveo godinu u zatvoru gdje je zadržan u ćeliji koja se nalazila blizu Trening centra portugalskog Saveza. Kao rezultat toga, gledao je nekadašnjeg saigrača Cristiana Ronalda i njegove kolege sa prozora svoje ćelije kako treniraju svaki dan u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo 2021. godine.

"Bio sam tu sa razlogom i nikada nisam pomislio "Cristiano je tu, a i ja bih trebao biti također". Zatvor je bio veoma težak i naporan za moju porodicu i mene, ali izvukao sam nešto dobro i iz toga. Naučio sam da ono što dobiješ lagano nije dobro za tebe, više ne bih mogao živjeti tim načinom života, moram da radim i imam dostojanstvo. Život mi je mirniji i siguran sam da ću napraviti još neke greške jer sam samo čovjek. Zatvor nije mjesto za momka poput mene. Ne želim da me iko žali, to je bio moj izbor i moja greška, ali mi je bila potrebna utjeha i podrška koju ti samo porodica može dati. Porodica je najvažnija stvar", poručio je sada 35-godišnjak koji je bez kluba od 2021. godine.

Karijeru je počeo u Sportingu za čije je omladinske kategorije igrao da bi još igrao za Moscavide, Trofense, Pacos Ferreiru, Chelsea, Real SC, Torreense, 1 de Agosto, Benfica Luanda, Futebol Benfica, Al Kharaitiyat, Oliveirense, Mosta, Nevezis, Kayl-Tetange, Sintra Football, Leixoes te LZS Starowice u Poljskoj gdje je i završio karijeru.