Akcija u Španiji

Španska policija upala je u četvrtak u kancelarije Fudbalskog saveza te zemlje, u okviru istrage o višemilionskom iznosu koji je Fudbalski klub Barcelona uplatio bivšem potpredsjedniku španskog sudijskog odbora, prenosi Anadolu.

Guardia Civil potvrdila je agenciji AP da je njena policija pretražila urede sudačkog odbora u sjedištu saveza u blizini Madrida. Policija je saopćila da nije izvršila nijedno hapšenje i da postupa po naredbi sudije Joaquina Aguirrea, koji istražuje slučaj za sud u Barceloni.

U martu su državni tužioci formalno optužili Barcelonu za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje dokumentacije. Tužioci su rekli da je klub u periodu od 2001. do 2018. godine platio Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem sudiji koji je bio dio sudijskog odbora od 1994. do 2018. godine, 7,3 miliona eura.

Aguirre je u četvrtak formalno dodao novu optužbu istrazi, rekavši da postoje indicije da je između Barcelone i Negreire došlo do podmićivanja. Optužba za mito zamjenjuje dosadašnju optužbu za korupciju u sportu.

Barcelona je negirala bilo kakvo kršenje zakona ili sukob interesa, navodeći da je platila tehničke izvještaje o sudijama, ali nikada nije pokušala utjecati na njihove odluke u utakmicama.

Prikupljanje izvještaja o sudijama je uobičajena praksa u Španiji i klubovi mogu platiti drugim kompanijama ili ih pripremiti interno, kao što to sada čini Barcelona. Međutim, plaćanje velikih iznosa novca za izvještaje osobi iz sudijskog odbora nije uobičajeno.

Anadolija