JEDINA OPCIJA

Neymar bi ove sezone mogao zaigrati u Barceloni nakon što je zatražio odlazak iz PSG-a, iako je operacija koja je na stolu veoma komplikovana. Ključ transfera mogli bi biti Saudijci, s obzirom da je osmišljen zamimljiv plan mogućeg povrtaka.

Kako ekskluzivno otkriva katalonski Sport, neimenovani klub iz Saudijske Arabije će dostaviti zvaničnu ponudu za igrača PSG-a, a ideja je da se on pozajmi Barceloni na godinu dana, koja će preuzeti dio plate kroz komercijalne ugovore.

Operaciju bi vodio agent Pini Zahavi, koji je krajem maja bio sa Joan Laportom u arapskoj zemlji.

Prema izvorima bliskim pregovorima, ovo je jedina opcija u kojoj je hipotetički moguć povratak Neymara u Barcelonu, jer njegova plata premašuje 22 miliona eura neto po sezoni, plus određeni bonusi.

Brazilac bi samo na ime plate koštao Barcelonu 51 milion eura, što katalonski klub, u situaciji ograničenja plata, ne može sebi priuštiti.

Opcija Saudijske Arabije nije oduševila Neymara, ali mogućnost da može igrati godinu dana na posudbi u Barceloni mogla bi ga uvjeriti da pristane na ovaj nesvakidašnji transfer u kojem bi Barca postavila maksimalan limit na platu.

Doprinos saudijskog kluba bi na kraju bio nadoknađen nekim komercijalnim ugovorima koji bi mogli značiti i prijateljsku utakmicu.

Istina je da je to pitanje sazrelo i da u Barci to vide šansu da dovedu Neymra, ali je i vrlo komplikovano. Između Katara (vlasnici PSG-a) i Saudijske Arabije nisu dobri, a Neymar bi morao pristati da igra u saudijskoj ligi preostale dvije godine.

Podsjetimo, Pini Zahavi i Joan Laporta su se krajem maja sastali s predsjednikom Saudijskog nogometnog saveza kako bi ojačali veze i otvorili kanale saradnje.