OPAO KVALITET NOGOMETA

I dok su hrvatski nogometni klubovi za sada "bez greške" u svojim evropskim izazovima, ostali klubovi iz regiona nižu poraze i čak sedam od deset ih je sinoć ispalo iz Konferencijske lige.

U pretkolima Konferencijske lige, Osijek iz Hrvatske je izbacio mađarski ZTE, a Rijeka kosovski Dukagjini, dok će Hajduk svoj nastup u Evropi početi od 3. pretkola, gdje će igrati protiv PAOK-a. Uz njih, Dinamo je više nego ubjedljivo izbacio kazahstansku Astaonu u Ligi prvaka. Hrvati su, dakle, bez greške u svojim dosadašnjim mečevima u Evropi.

Uz spomenuti kosovski Dukagjini, koji je evropski put završio protiv Rijeke, sinoć je širom Evrope igralo još devet klubova s područja bivše Jugoslavije.

Od ukupno deset, čak sedam ih je ispalo, a među njima su i bh. predstavnici Željezničar i Borac, koji su ispali od Neftcija iz Azerbejdžana i Austrije iz Beča.

Crnogorska Sutjeska ispala je od andorske Santa Colome, makedonski Shkupi ispao je od bugarskog Levskog, kosovska Drita ispala je od češke Viktorije Plzen, srbijanska Vojvodina ispala je od kiparskog Apoela.

U narednu fazu prošli su jedino slovenski Maribor, koji je izbacio Differdange sa 4:3, odnosno ukupnih 5:4. Kosovski prvak Ballkani ubjedljivo je s ukupnih 7:1 izbacio sjevernoirski Larne. Slovensko Celje je nakon poraza od 4:3 od portugalske Vitorije Guimaraes u gostima slavilo s 1:0 i zatim prošlo dalje nakon penala.