Novi uspjeh

Prvi put u historiji fudbalska reprezentacija Hrvatske igrat će u finalu UEFA Lige nacija.

U polufinalu trećeg izdanja Lige nacija Tim Zlataka Dalića je na De Kuip stadionu u Rotterdamu poslije savladao selekciju Nizozemske, organizatora završnog turnira, rezultatom 4:2.

Nizozemska je povela u 34. minuti. Napadač dortmundske Borussije Donyell Malen smjestio je loptu iza leđa Dominika Livakovića poslije lijepe akcije u kojoj su fudbaleri domaćeg tima izigrali Vatrene.

Hrvatska je do poravnanja došla u 55. minuti. Iz penala je pogodio Andrej Kramarić. Prethodno je u šesnaestercu Nizozemske Cody Gakpo nepropisno zaustavio Luku Modrića.

U 73. minuti Hrvatska je preokrenula. Mrežu Nizozemske zatresao je Mario Pašalić nakon ubacivanja Luke Ivanušeca.

Hrvatska je čuvala prednost do samog kraja, ali je trideset sekundi prije posljednjeg zvižduka Nizozemska poravnala na 2:2 pogotom Langa.

Vatreni poslije primljenog gola u završnici nisu potonuli, a u 98. minuti ponovo su vratili vodstvo. Sjajan gol s nešto više od 20 metara postigao je rezervista Bruno Petković. Drugu asistenciju uknjižio je Modrić.

Nizozemska je u 110. minuti imala veliku šansu da preko Langa ponovo vrati stvari na početak, ali ovoga puta nizozemski fudbaler bio je neprecizan.

Uzvratila je Hrvatska. Pašalić je u 114. minuti uzdrmao prečku.

U 116. minuti dosuđen je novi penal za Hrvatsku. Srušen je Petković, loptu je na 11 metara namjestio Modrić i neodbranjivo pogodio za 4:2 i potvrdio plasman u finale.

U drugom polufinalu sutra igraju Italija i Španija.

Finalni meč zakazan je za nedjelju (20.45 sati).

Pobjednici dva prethodna izdanja takmičenja bili su Portugal i Francuska.

Faktor