Sezona 2024/25

Fudbalska reprezentacija Albanije, kako je odlučeno žrebom, u okviru Lige nacija takmičiće se u grupi 1 sa Češkom, Ukrajinom i Gruzijom u drugoj ligi, dok će Kosovo u trećoj ligi, odmeriti snage u grupi 2 sa Rumunijom, Kiprom i pobjednikom plej-ofa između Litvanije i Gibraltara, prenosi Albanian post.

Takmičenje će trajati od septembra do novembra 2024, a u martu 2025. igraće se četvrtfinale A lige i plej-of za napredak ili ispadanje.

U junu 2025. igraće se finale Lige nacija.

Ovo će biti četvrto izdanje UEFA Lige nacija koje timovima daje, pored trofeja, mogućnost da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo ili Svjetsko prvenstvo.

S obzirom da je sezona 2024/25 i održava se prije Svjetskog prvenstva 2026, takmičenje će imati uticaj na Svjetsko prvenstvo.

UEFA će na Svjetsko prvenstvo 2026. poslati 16 timova, od kojih će 12 trijumfovati u kvalifikacionim grupama, dok će posljednja četiri izaći iz plej-ofa, koji uključuje i Ligu nacija.

Kada je riječ o Ligi nacija, pobjednici i drugoplasirani iz četiri grupe A lige učestvovaće u dvomeču četvrtfinala, a pobjednici tih mečeva će se kvalifikovati za Final four.

Četvrtoplasirani timovi u Ligi A i B automatski ispadaju u Ligu B i C. Dva donja tima u Ligi C, u međuvremenu, ispadaju u Ligu D.

Četiri pobjednika grupa u Ligi B i C, kao i dva pobjednika grupa u Ligi D, automatski se promovišu u Lige A, B i C.

Trećeplasirani timovi u Ligi A i drugoplasirani u Ligi B, kao i trećeplasirani timovi u Ligi B i drugoplasirani u Ligi C, igraće međusobne utakmice play-offa za unapređenje ili ispadanje.

Održaće se i play-off utakmice između dva četvrtoplasirana tima iz Lige C i dva drugoplasirana iz Lige D.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post