Bivši italijanski reprezentativac Marco Materazzi još jednom se prisjetio finala Svjetskog prvenstva 2006. godine i kao i ranije, ponovio je riječi kojima je uvrijedio Zinedinea Zidanea, do te mjere da ga je kapiten Francuske udario glavom u prsa.

Finale Svjetskog prvenstva 2006. uvijek će se pamtiti po spomenutom crvenom kartonu Zinedinea Zidanea.

Italija je osvojila naslov savladavši u finalu Francusku na penale rezultatom 5:3, ali udarac glavom francuske ikone Zinédinea Zidanea (50) u prsa Marca Materazzija (48) obilježio je susret. Iako se već godinama zna šta mu je Materazzi rekao, sada je to još jednom ponovio gostujući u emisiji za Italian Football TV.

"Zidane mi je ponudio dres. Rekao sam mu da bih radije uzeo njegovu sestru", rekao je Materazzi, nakon čega ga je Francuz udario u 110. minuti utakmice i očekivano, zaradio direktan crveni karton.

U velikom intervjuu za "L'Equipe", bivši as Juventusa i Real Madrida objasnio je zašto je bio posebno emotivno napet tog dana.

Francuz je tada bio zabrinut za svoju majku, a nasjeo je na provokaciju Materazzija.

"Moja majka je bila jako umorna tog dana. Sa sestrom sam razgovarao telefonom nekoliko puta dnevno. Tako da sam znao da moja majka nije dobro. Samo sam se brinuo za nju. Uvrijedio je moju sestru koja je u to vrijeme bila s mojom majkom", rekao je Zidane.