LIJEP GEST

Službenici utakmica u svim engleskim ligama dobili su instrukcije da dopuste igračima da iftare tokom večernjih utakmica za vrijeme ramazana, ekskluzivno otkriva Sky Sport News.

Očekuje se da će mnogi od najboljih nogometaša u zemlji, uključujući Mohameda Salaha iz Liverpoola, Riyada Mahreza iz Manchester Cityja i Ngoloa Kantea iz Chelseaja, postiti ovaj mjesec i suzdržavati se od jela i pića tokom dana za vrijeme važnog perioda za muslimane.

Kao što je poznato, iftari se nakon što sunce zađe, a to će utjecati na brojne igrače koji će učestvovati u večernjim utakmicama tokom narednog mjeseca.

Službenici utakmica su sada dobili upute od sudijskih tijela da omoguće prirodnu pauzu u igri kako bi igrači mogli iftariti uzimanjem tekućine ili energetskih gelova ili dodataka prehrani.

Također su ohrabreni prije početka utakmice da pokušaju identifikovati sve igrače koji bi možda trebali iftariti tokom utakmice i, gdje je to moguće, dogovoriti okvirno vrijeme za to.

Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara kojeg muslimani širom svijeta obilježavaju kao mjesec posta, molitve, razmišljanja i zajednice. Počinje sutra navečer i traje do 21. aprila.

Podsjetimo, prije dvije godine utakmica Leicestera i Crystal Palacea bila je pauzirana usred meča kako bi igrači mogli iftariti i to je bio prvi takav slučaj u Premiershipu.

Tom su se prilikom oba kluba dogovorila prije utakmice sa sudijom Grahamom Scottom da će biti pauze u igri kako bi Wesley Fofana i Cheikhou Kouyate iftarili.

Vicente Guiata je tada odgodio izvođenje gol-auta nakon pola sata igre kako bi omogućio Fofani i Kouyateu da uzmu energetske gelove uz aut-liniju.

Fofana se kasnije oglasio na društvenim mrežama nakon utakmice zahvalivši se Guiati, Palaceu i Premiershipu što su mu omogućili da iftari uz riječi: "To je ono što nogomet čini prekrasnim."