DOBIO BROJNE KRITIKE

Proteklo kolo nizozemske Eredivisie je bilo u znaku podrške žrtvama zemljotresa u Turskoj i Siriji, ali u negativnom svjetlu je u centar pažnje svjetske javnosti dospio kapiten Ajaxa Dušan Tadić.

U znak podrške turskom i sirijskom narodu vodstvo nizozemske lige je odlučilo da svi kapiteni ekipa nose kapitenske trake s porukom "Molite se za Tursku i Siriju" pored nacrtanog srca u kojem su zastave te dvije države.

Od 18 kapitena, njih 17 je izašlo s kapitenskim trakama s tom porukom, a Dušan Tadić nije.

Kapiten Ajaxa je u susretu protiv Waalwijka nosio traku sa tri iksa, te je zgrozio i nizozemsku, ali i svjetsku javnost.

Pojedini nizozemski mediji su stali u Tadićevu odbranu, te su iznijeli tvrdnju da odluka da ne nosi traku s porukom za Turke i Sirijce nije bila njegova, već da mu Ajax to nije dozvolio.

Tadić se nakon brojnih kritika oglasio na Twitteru i poručio da je tužan zbog sudbine Turaka i Sirijaca, no nije objasnio zašto nije nosio traku u znak podrške tim ljudima.

"Zemljotresi u Turskoj i Siriji su me duboko šokirali. Moje misli su uz ljude koji su izgubili svoje voljene u ovoj tragediji i uz sve koji su pogođeni na bilo koji način", napisao je srbijanski reprezentativac.

Broj mrtvih u razornim zemljotresima u Turskoj i Siriji je prešao 40 hiljada, no zasigurno će još rasti jer su hiljade ljudi pod ruševinama.