REAL MADRID

Kriza u kojoj je Real od početka godine već za vikend bi mogla rezultirati velikom žrtvom. Španski mediji pišu da Carlo Ancelotti mora osvojiti klupsko Svjetsko prvenstvo u Maroku ako želi zadržati posao. Real je u zadnjih pet sedmica dopustio Barceloni da mu pobjegne na velikih osam bodova prednosti na vrhu La Lige. Aktuelni prvak Španije u navedenom periodu pobijedio u samo dvije od pet prvenstvenih utakmica.

Od najvećeg rivala je izgubio u finalu Superkupa, ali rezultat 1:3 ne pokazuje koliko je Barcelona dominirala u tom meču. Real je bio na rubu ispadanja i iz Kupa kralja, ali je zahvaljujući Daniju Ceballosu kod Villarreala minus 0:2 pretvorio u pobjedu 3:2. Usprkos svim ovim posrtanjima Real još stigne spasiti sezonu, barem u Ligi prvaka i kupu, ali pred skore utakmice protiv Liverpoola i Barcelone hitno mora popraviti formu i osvojiti trofej.

Priliku i obavezu za to Ancelotti ima sutra i u subotu. Tada se u Maroku igra završnica klupskog SP-a. Real u polufinalu igra protiv egipatskog Al Ahlyja, koji je do te utakmice došao tako što je pobijedio najbolji klub Oceanije, novozelandski Auckland City te Seattle Sounders, osvajača CONCACAF Lige prvaka.

Ako Real očekivano pobijedi Egipćane, u finalu bi igrao protiv pobjednika susreta brazilskog Flamenga i saudijskog Al-Hilala. Ancelottiju borbu za trofej i spas posla otežava što pri tome ne može računati na tri ključna igrača: Thibauta Courtoisa, Edera Militaa i Karima Benzemu. Oni su ozlijeđeni, kao i Lucas Vazquez i Ferland Mendy. Svi oni su ostali u Madridu, ali prva trojica bi mogla biti spremna za finale, ako ga Real izbori.

Španci pišu da je odnos uprave Reala i Ancelottija jako narušen nakon uvjerljivog poraza od Barcelone u Superkupu. I Ancelotti je prilično kivan na čelnike kluba.

“Ancelotti ne krije kako je ogorčen što mu klub nije doveo nikoga u prelaznom roku iako je stalno isticao da u 36 dana od kraja prošle godine do sada igra čak 11 utakmica s kadrom osakaćenim ozljedama i iscrpljenošću. Ancelotti je ljut zato što je insistirao da mu Real dovede barem jednog napadača, a na kraju mora šest takmičenja igrati sa samo 16 igrača.”