O SP-U ZA KLUBOVE

Trener Real Madrida Carlo Ancelotti u intervjuu za Il Giornale najavio je da će Real Madrid odbiti učešće na Svjetskom klupskom prvenstvu nakon što je nedavno 15. put postao prvak Evrope.

Real bi na takmičenju najboljih klubova svijeta trebao da se pojavi kao šampion Starog kontinenta, ali Ancelotti je najavio da će odbiti učešće u novom formatu takmičenja s ukupno 32 kluba.

"FIFA može da zaboravi na to. Nogometaši i klubovi neće učestvovati u tom takmičenju. Samo jedna Realova utakmica vredi 20 miliona eura, a FIFA želi da nas 'nagradi' tom sumom za cijeli turnir. Negativno! Poput nas, još nekoliko klubova će odbiti pozivinicu", otkrio je Ancelotti i tako najavio veliku aferu u svijetu nogometa.

No, nekoliko sati nakon što su svi svjetski mediji prenijeli ovu izjavu Ancelottija, oglasio se Real Madrid i poručio da je sve pogrešno protumačeno.

"Real Madrid želi objaviti da ni u jednom trenutku nije bilo nikakvih pitanja u vezi s našim učestvovanjem na novom Svjetskom klupskom prvenstvu koje će organizirati FIFA u nadolazećoj sezoni 2024/2025. Naš klub će stoga učestvovati kao što je i planirano, u ovom službenom takmičenju i ponosni smo i uzbuđeni što učestvujemo u njemu te ćemo još jednom nadahnuti naše milione navijača diljem svijeta još jednim peharom", saopćio je Real Madrid.

Svi učesnici Svjetskog prvenstva još nisu poznati, a pozivnicu iz Evrope su zaslužili Manchester City, Chelsea, Real Madrid, Atletico Madrid, Bayern, Borussia Dortmund, PSG, Inter, Juventus, Benfica, RB Salzburg i Porto.

FIFA je planirala da se ovo Svjetsko prvenstvo održi ljeta 2025., tačnije od 15. juna do 13. jula u Americi.

Pored 12 navedenih evropskih timova, učešće će uzeti i šest ekipa iz Južne Amerike, četiri tima iz Azije, četiri iz Afrike, pet iz srednje i Sjeverne Amerike (jedno dodatno mjesto za domaćina turnira) te šampion Australije i Okeanije Auckland City.