Mundijal u Kataru

Svjetsko fudbalsko prvenstvu u Kataru ušlo je u samu završnicu. Ostala je još finalna utakmica u nedjelju i borba za treće mjesto u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).

Za naslov svjetskih prvaka borit će se Francuska, koja brani titulu, i Argentina, predvođena fenomenalnim Lionelom Messijem, koji želi osvojiti jedini pehar koji mu nedostaje u karijeri.

Argentina je na putu do finala upisala jedan poraz, i to onaj senzacionalni od Saudijske Arabije (1:2) na otvaranju takmičenja u grupi "C". Potom su prolaz u nokaut fazu osigurali pobjedama protiv Meksika (2:0) i Poljske (2:0).

U osmini finala Messi i saigrači su savladali Australiju rezultatom 2:1 te uspješno prošli još jednu prepreku. Četvrtfinale je donijelo klasik svjetskog fudbala između Argentine i Nizozemske. Nakon sjajnih 120 minuta, koji su okončani rezultatom 2:2, Argentinci su slavili nakon penala i plasirali se u polufinale. Tamo ih je čekala srebrena Hrvatska s prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji 2018. godine. Argentinci su odigrali sjajnu utakmicu, vjerovatno najbolju na turniru, i slavili s ubjedljivih 3:0.

Tako je Messi stigao na korak od jedinog pehara koji mu nedostaje u karijeri, a to je onaj namijenjen svjetskim šampionima.

Francuska je do finala stigla kroz grupu "D", u kojoj je prvo mjesto osigurala nakon dva kola, pobjedama protiv Australije (4:1) i Danske (2:1). U posljednjem kolu u utakmici bez rezultatskog značaja poraženi su od Tunisa (0:1).

U osmini finala aktuelni svjetski prvaci lako su se obračunali s Poljskom, koju su savladali rezultatom 3:1, da bi u derbiju četvrtfinala eliminisali Englesku trijumfom 2:1. U polufinalnom susret Francusku je čekao Maroko, najprijatnije iznenađenje turnira, koji je prethodno eliminisao Španiju i Portugal. Dovoljno za upozorenje Francuzima.

Izabranici Didiera Deschampsa su ozbiljno shvatili rivala u polufinalu i slavili sa 2:0 te došli nadomak odbrane naslova svjetskog šampiona. Na tom putu ostala im je još jedna prepreka, a to je Argentina predvođena jednim od najboljih fudbalera svih vremena Messijem.

U svakom slučaju, ko god na kraju podigao pobjednički pehar jasno je već sada da nas u finalu očekuje još jedan fudbalski spektakl.

Za bronzanu medalju na Mundijalu u Kataru igrat će Hrvatska i Maroko. Hrvati su na takmičenje stigli kao drugoplasirana selekcija s prethodnog Svjetskog prvenstva i, iako je malo ko to očekivao, taj epitet opravdali plasmanom u polufinale. Sada imaju priliku da u Kataru stignu do treće medalje na svjetskim prvenstvima, jer su prethodno osvajali bronzu 1998. i srebro 2018. godine.

S druge strane čekat će ih sjajni Marokanci, koji su već ispisali istoriju, postavši prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva. Sada je pred "lavovima Atlasa" nova prilika za ostvarivanje istorijskog rezultata, a to je da postanu prva selekcija iz Afrike koja je osvojila odličje na Mundijalu.

Stoga se i u utakmici za treće mjesto može očekivati velika borba i odličan fudbal.

Finalni susret Mundijala u Kataru na programu je 18. decembra na stadionu Lusail s početkom u 16 sati.

Duel za treće mjesto igrat će se dan ranije na stadionu Khalifa International, također, s početkom u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

- Dosadašnji svjetski prvaci -

1930. godina, domaćin Urugvaj - šampion Urugvaj

1934. Italija - Italija

1938. Francuska - Italija

1950. Brazil - Urugvaj

1954. Švajcarska - Zapadna Njemačka

1958. Švedska - Brazil

1962. Čile - Brazil

1966. Engleska - Engleska

1970. Meksiko - Brazil

1974. Z. Njemačka - Z. Njemačka

1978. Argentina - Argentina

1982. Španija - Italija

1986. Meksiko - Argentina

1990. Italija - Z. Njemačka

1994. SAD - Brazil

1998. Francuska - Francuska

2002. Japan i Južna Koreja - Brazil

2006. Njemačka - Italija

2010. Južna Afrika - Španija

2014. Brazil - Njemačka

2018. Rusija - Francuska

Anadolija