PRVI PUT NA MUNDIJALU

Sudijski tim koji će u potpunosti činiti žene sudit će na utakmici između Kostarike i Njemačke, koja se u četvrtak igra u okviru Svjetskog prvenstva u Kataru.

Glavna sutkinja bit će Stephanie Frappart, a ona će ujedno postati i prva žena koja je imala tu ulogu na jednom svjetskom nogometnom prvenstvu za muškarce.

Francuskinja je nešto ranije postala općenito prva sutkinja na muškom svjetskom prvenstvu jer je imala ulogu četvrtog sudije na utakmici Meksiko - Poljska.

"Jasno nam je da ima pritiska. Međutim, to nas neće promijeniti. Bit ćemo mirne, koncentrisane i nećemo razmišljati previše o medijima i ostalom, samo ćemo se fokusirati na teren", izjavila je Frappart za BBC Sport.

Njoj će pomagati kolegice Neuza Back i Karen Diaz Medina kada počne utakmica između Kostarike i Njemačke u četvrtak na stadionu Al Bayt.

"Otkako sam počela suditi, uvijek sam imala podršku timova, klubova i igrača. Uvijek sam bila dobrodošla na stadion, osjećala sam se kao i drugi arbitri na terenu", kazala je Frappart.

Upravo je ona bila prva žena koja je dijelila pravdu na utakmici Lige prvaka za muškarce, a to se dogodilo 2020. godine.

Tridesetosmogodišnja Francuskinja je kao prva žena sudila na jednoj velikoj nogometnoj utakmici za muškarce kada su 2019. godine u UEFA-inom Super Cupu sastali Liverpool i Chelsea.

Ulogu glavnih sutkinja na ovom SP-u imat će još Salima Mukansanga iz Ruande i Japanka Yoshimi Yamashita.