FIFA šef sudija

Prva misija sudija na Mundijalu 2022 bit će "zaštita igrača", uvjerio je u petak predsjednik sudijske komisije Fife Pierluigi Collina, koji je upozorio da oni koji prave grube prekršaje riskiraju "vrlo ozbiljne disciplinske sankcije".

- Svjetsko prvenstvo je najvažniji turnir na svijetu. Tu su najbolji igrači i bilo bi užasno da jedan od njih ne može igrati zbog povrede koju je prouzročio protivnik - objasnio je Collina na konferenciji za novinare u Dohi.

- Najvažnije je zaštititi igrače. Ne želimo vidjeti bilo kakve intervencije koje ugrožavaju sigurnost igrača. U protivnom očekuju nas vrlo ozbiljne disciplinske sankcije, odnosno - crveni kartoni - dodao je bivši italijanski sudija.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. bila su samo četiri crvena kartona tijekom cijelog turnira.

Collina je zatim komentirao tri situacijska videa kako bi ilustrirao svoju tvrdnju, sa slučajevima zakašnjelih startova, udaraca laktovima i udaraca u glavu.

- Nije važno što nema namjere povrijediti igrača. Sama činjenica da se rade ovakvi postupci je neprihvatljiva. Organizirali smo dvije radionice s trenerima timova koji su sudjelovali, ovdje u Dohi i nedavno putem videokonferencije. Također smo prošlih dana posjetili sve 32 reprezentacije i dali smo im iste informacije - izjavio je Collina.

FIFA šef sudija također je uvjeravao da simulacije i pretjerane reakcije prema arbitrima neće biti "prihvaćene" i obećao da će sudije biti "jako pažljive" glede stvarnog vremena igre.

- Želimo izbjeći utakmice s 42, 43, 44 minute efektivnog vremena igre. Dakle, vremena za zamjene, penale, slavlja, ljekarsku pomoć ili naravno VAR, morat će se nadoknaditi - objasnio je.

VAR odluke o ofsajdu bit će brže i tačnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine.

Poluautomatska tehnologija ofsajda odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sistemu, a 3D animirani prikaz incidenta bit će emitiran za navijače na stadionu i na TV-u.

- To nam daje mogućnost da budemo brži i točniji u smislu odluka o ofsajdu - rekao je Collina novinarima na brifingu uoči turnira.

- Samo da bude jasno, to što smo brži ne znači da ćemo imati trenutnu procjenu ofsajda. Bit će brža nego sada, svakako, ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo.Jednu stvar koju želim naglasiti je da konačna odluka uvijek pripada službenoj osobi utakmice - na VAR-u, pomoćnom video sudiji, a na terenu za igru, sudiji.

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 tačaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.

Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira te u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.

Faktor