NADAJU SE POZIVNICI

FIFA je nedavno pokrenula istragu oko regularnosti južnoameričkih kvalifikacija, odnosno nastupa nogometaša Byrona Castilla.

Nogometni savez Čilea je zatražio od FIFA-e da sa Svjetskog prvenstva izbaci Ekvador i ubaci njihovu reprezentaciju jer tvrde da je nogometaš Byron Castillo koji igra za Ekvador ustvari Kolumbijac, te da igra pod lažnim identitetom.

Ukoliko se ispostavi da su dokumenti desnog beka Ekvadora falsifikovani, svih osam utakmica u kojima je on nastupio bi se registrovale kao poraz Ekvadora službenim rezultatom 3:0, a u tom slučaju Čile sa sedme skočio na četvrtu poziciju i osigurao direktan plasman na Mundijal.

Ipak, osim Čilea plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kataru se nadaju i Italijani.

Kako je izjavio Franco Chimenti, bivši predsjednik italijanskog olimpijskog odbora, FIFA neće gledati poredak u Južnoj Americi, već će ubaciti najbolju ekipu po FIFA rankingu koja se nije kvalifikovala, a to je Italija.

Italija je, podsjetimo, ispala u baražu porazom od Sjeverne Makedonije.

No, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je nedavno odbacio bilo kakvu mogućnost da se Italija ubaci na prvenstvo u Kataru. Ipak, Azzurri se i dalje nadaju...