Afrički kup nacija

Nakon 90 minuta utakmice Kameruna i Egipta u polufinalu Afričkog kupa nacija nije bilo golova, kao ni u produžecima, a nakon boljeg izvođenja penala u finale se plasirao Egipat.

Heroj Faraona bio je golman Gabaski, koji je odbranio tri penala, a za trofej prvaka Afrike Egipat će igrati protiv Senegala.

U prvom poluvremenu utakmice Kamerunci su bili nešto opasniji, ali Gabaski je ostao nesavladan.

U nastavku je i Salah nekoliko puta zaprijetio, ail također bezuspješno, a kako je vrijeme odmicalo timovi su bili sve oprezniji.

Egipćani su kroz cijeli meč bili jako nezadovoljni suđenjem, a selektor Carlos Queiroz je u finišu potpuno poludio i nasrnuo na sudiju, zbog čega je zaradio i crveni karton.

Oprezne su obje reprezentacije bile i u produžecima, koji nisu donijeli gotovo ništa, pa je uslijedilo izvođenje penala.

Penal-seriju otvorio je golom za Kamerun Aboubakar, a poravnao je na 1:1 Zizo. Potom je penal za Kamerun propustio iskoristiti Moukoudi, čiji je šut zaustavio Gabaski.

Abdelbonem je potom pogodio za vodstvo Egipta od 2:1, a golman gostiju potom brani i udarac Leaa.

Lasheen je povisio na 3:1 za Egipat, a promašio je potom još jednom Kamerun (N'Jie) i Egipat je slavio te se plasirao u finale!