Nemile scene

Evropska nogometna federacija (UEFA) kaznila je englesku nogometnu reprezentaciju s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, pri čemu je druga utakmica uslovna, zbog nereda navijača na finalu EURO-a protiv Italije.

UEFA je kaznila i Engleski nogometni savez (FA) sa 100.000 eura.

Uoči finala EP-a između Engleske i Italije oko 5.000 huligana je bez ulaznica ušlo na stadion Wembley probivši sigurnosna vrata i kordone, što je dovelo do ružnih scena. U neredima koji su pritom nastali ozlijeđeno je 19 policajaca, dok je 39 osoba privedeno, podsjeća Hina.

UEFA je nakon finala u kojem je Italija slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca, otvorila disciplinsku istragu, a FA je optužen za četiri propusta, invaziju navijača, bacanje predmeta, nesportsko ponašanje tokom intoniranja himni, te bacanje pirotehničkih sredstava.

FA je već za vrijeme EURO-a kažnjen sa 30.000 eura zbog problema s publikom nakon što je golman danske reprezentacije Kasper Schmeichel ometan laserima tokom polufinalna protiv Engleske, također na Wembleyju.

Ova se kazna odnosi samo na takmičenja koja organizira UEFA, pa će “Gordi Albion” iduću utakmicu u kvalifikacijama za SP 2022. godine protiv Albanije 12. decembra igrati uz podršku navijača.

Suspenziju će najvjerovatnije odraditi na utakmici Lige nacija u junu. Žrijeb Lige nacija je 16. decembra.