Fudbalski savez Kosova

"Fudbalski savez Kosova je jedina kompetentna organizacija koja organizuje, upravlja i reguliše fudbalska takmičenja na celoj teritoriji Republike Kosova“, te je organizovanje "improvizovanih takmičenja na Severu Kosova nelegalno“, saopštio je danas Fudbalski savez Kosova (FSK). Reakcija FSK usledila je nakon vesti da će FK „Trepča sa Severa Kosova zaigrati u Srpskoj ligi Zapad pri Fudbalskom savezu Srbije.

Fudbalski klub "Trepča" sa Severa Kosova nedavno je saopštio da se plasirao u novi rang takmičenja koje se organizuju pri Fudbalskom savezu Srbije i da će u sezonu 2019/2020 zaigrati u Srpskoj ligi Zapad.
"Upravo zbog toga FSK razmatra ilegalne aktivnosti neregistrovanih klubova u državnim institucijama i organima i poziva na hitno okončanje ovakvih aktivnosti, što u velikoj meri ugrožava ugled FSK i države“, sa druge strane navodi se u saopštenju FSK.
Fudbalski savez Kosova, poručuje da su u „državnim i sportskim institucijama Kosova registrovani FK Trepča ’89 koji se takmiči u Super Ligi Kosova i FK Trepča koji se takmiči u Prvoj ligi Kosova“, te da su ovo jedini klubovi sa ovim imenom.
Navode i da će ovo pitanje razmotriti i sa UEFA-om, dok će od Fudbaskog saveza Srbije, zatražiti pojašnjenje jer, kako navode, „Srbija vrlo dobro zna da nije dozvoljeno organizovati takmičenja na teritoriji druge zemlje članice UEFA-e“.
FSK ujedno zahteva i od kosovskih institucija – predsednika, premijera, ministarstva sporta i pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom da reaguje povodom ovog pitanja u međunarodnim telima. Navode i da bi Kosovska policija trebalo da reaguje ukoliko se ovakve aktivnosti nastave bez dozvole FSK.
Poručuju da su „jedina kompetentna organizacija koja organizuje, upravlja i reguliše fudbalska takmičenja na celoj teritoriji Republike Kosova“, i podsećaju da je Kosovo još 2016. godine postala članica UEFA-e i FIFA-e.
Ovaj savez pozvao je sve klubove koji deluju na teritoriji Kosova da se registruju pri kosovskom sistemu i tako se uključe u takmičanja i istovremeno "garantuju bezbednost“ onima koji učestvuju u "fer plej utakmicama".