Polovinom slijedećeg mjeseca

Košarkaški savez Kosova biće primljen u članstvo FIBA polovinom slijedećeg mjeseca. Nekoliko puta je svjetska kuća košarke odbijala zahtjev basket čelnika Kosova, ali kako sada stvari stoje, na predstojećem Izvršnom komitetu FIBA (12-13. mart), pozitivno će odgovoriti.

U to ne sumnja ni prvi čovjek KS Kosova Erolld Belegu koga su, sa saradnicima, u četvrtak, u Ženevi primili generalni sekretar FIBA Patrick Bauman, zatim potpredsjednik FIBA i ujedno predsjednik FIBA Evropa, Turgaj Demirel, te generalni sekretar FIBA Evropa, Kamil Novak i članovi pravne službe.
"Podnijeli smo sva dokumenta neophodna po Statutu FIBA i mislim da ovog puta nema razloga da ne budemo primljeni", nema dilemu Belegu u razgovoru za “Novosti” šta će se desiti na slijedećem Izvršnom komitetu FIBA.
Za razliku od prethodnih neuspješnih pokušaja, ovog puta KS Kosova u rukama ima daleko veći, možda i najveći adut. Dosad je FIBA “glatko” odbijala njihove zahtjeve, jer nisu bili članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ali od 9. decembra prošle godine situacija se dijametralno promijenila. Iako Kosovo nije međunarodno priznata država, odnosno nije primljena u članstvo Ujedinjenih nacija, MOK je primio Kosovo u svoju kuću kao samostalnog člana i samim tim otvorio im vrata svih međunarodnih sportskih organizacija koje su pod “kapom” Međunarodnog olimpijskog komiteta..
"Mislim da smo i ranije ispunjavali sve uslove, ali smo odbijeni, a jedan od razloga je bio i taj što Kosovo tada nije bilo u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Sada smo postali punopravni član", svjestan je Belegu da njegov savez nije nikad bio bliži ulasku u FIBA.
Košarkaški savez Srbije se u poslednjih sedam godina trudio da stopira Kosovo na putu do svjetske kuće košarke i uvijek je uspijevao u tome.
"Iz sportskog ugla, ne vidim zašto bi to nastavili da rade i dalje, a politički, ne vidim i kako bi, jer kažem, ranije je kočnica bila ta što nismo bili priznati od MOK. Sada je situacija izmjenjena". kaže on.
Srbija bi mogla da se pozove na to da Kosovo u mnogim međunarodnim forumima nije međunarodno priznato, odnosno da pravno ne postoji kao punopravni član Ujedinjenih nacija.
"Mnogi polemišu o definiciji međunarodnog prizanja, ali činjenica je da je preko 100 država priznalo nezavisnost Kosova. Da li je to međunarodno priznanje? Mislim da je najbolje objašnjenje dao MOK, navodeći da Kosovo ispunjava tehničke uslove za prijem, uključujući i definiciju 'zemlje' iz Olimpijske povelje kao 'nezavisne države priznate od međunarodne zajednice"', kaže Belegu.
Da sve ide ka tome da će FIBA popustiti u dosad jasnom stavu da ne prizna Kosovo je i podatak da je asistent direktora za razvoj svjetske kuće košarke, Florijan Paske bio na pomenutom sastanku. Na njemu je između ostalog razgovarano o pomoći i FIBA podršci Kosovu za reprezentaciju, udruženje trenera i razvojne programe. Koliko su na Kosovu sigurni da će ovaj put ući u FIBA, svjedoči i činjenica da su angažovali američkog stručnjaka kako bi pripremili mlađe selekcije za izlazak u Evropu već ovog ljeta kroz kontinentalne šampionate.
"Takođe, očekujem da naši klubovi od jeseni učestvuju u FIBA Evrochallenge takmičenju, ali i da se prvi put sa seniorskom reprezentacijom pojavimo u kvalifikacijama za Evrobasket 2017", navodi Belegu.

Članstvo

Kosovske sportske federacije su primljene u 18 međunardnih asocijacija. Punopravni članovi su Evropske minigolf federacije, EMF (primljeni 2012), Međunarodne streličarske federacije, FITA (2011), Međunarodne bokserske federacije, AIBA (2014), Evropske rukometne federacije, EHF (2014), Međunarodne džudo federacije, IJF (2012), Međunarodne stonoteniske federacije, ITTF (2003), Međunarodne federacije za dizanje tegova, IVF (2008), Međunarodne federacije jedrenja, ISAF (2012) i Međunarodna federacija modernog pentatlona, UIPM (2013). Privremeni član su Svjetske fudbalske federacije, FIFA (2014), Međunarodne ski federacije, FIS (2011), Međunarodne karling federacije, VFC (2012), Svjetske tekvondo federacije, VTF (2013), Međunarodnog olimpijskog komiteta, MOK (2014), Evropskog olimpijskog komiteta, EOK (2014), Međunarodne gimnastičke federacije, FIG (2014) i Svjetske karate federacije, VKF (2014), dok su pridruženi član Međunarodne rvačke federacije, FILA (2008).

Reprezentacija

Nekolicina momaka rođenih na teritoriji Kosova, igraju za reprezentacije Albanije, Turske... Ipak, Belegu vjeruje da bi ta slika mogla da se izmjeni ako Kosovo uđe u FIBA.
"S obzirom na to da do sada nismo bili priznati u međunarodnim košarkaškim forumima, ti momci nisu imali izbora. Pitali smo FIBA da li bi, kao svojevremeno kada su se igrači odlučivali da dres SFRJ, SRJ ili SCG zamjene onim iz novonastalih reprezentacija, pružila našim momcima drugu šansu, odnosno da igraju za Kosovo".