PRVO U POVIJESTI S 32 REPREZENTACIJE

Reprezentacije su u prvom krugu podijeljene u osam grupa po četiri, a po dvije najbolje ekipe iz svake grupe izborit će plasman u drugi dio grupne faze.

Utakmicom reprezentacija Srbije i Angole u subotu (9.30 sati) u Kini će započeti 18. Svjetsko prvenstvo košarkaša, prvo na kojem sudjeluju čak 32 reprezentacije, a na kojem će reprezentacija SAD-a pokušati osvojiti treći uzastopni naslov prvaka, što do sada nije uspjelo nijednom timu u povijesti.

U novom sistemu takmičenja u odnosu na prijašnja tri svjetska prvenstva, reprezentacije su u prvom krugu podijeljene u osam grupa po četiri, a po dvije najbolje ekipe iz svake grupe izborit će plasman u drugi dio grupne faze. U tom dijelu će 16 reprezentacija činiti nove četiri grupe.

Nakon ukupno pet utakmica u grupnoj fazi započet će takmičenje po nokaut sistemu, od četvrtfinala nadalje, a ne od osmine finala, kao što je bio slučaj na prethodna tri svjetska prvenstva.

U prvom dijelu takmičenjaa, domaćini grupa su Peking, Wuhan, Guangzhou, Foshan, Šangaj, Nanjing, Shenzhen i Dongguan. Drugi dio grupne faze na rasporedu je od 6. do 9. septembra a bit će igran u Foshanu, Wuhanu, Shenzhenu i Nanjingu.

Četvrtfinalne utakmice su na rasporedu 10. i 11. septembra. Dvije će biti odigrane u Šangaju, a dvije u Dongguanu.

Polufinala, koja su na rasporedu 13. septembra, te utakmica za bronzu i finale, koje su na rasporedu 15. septembra, bit će odigrane u Pekingu.

Iako će, kao i na većini najvećih takmičenja (olimpijske igre i svjetska prvenstva) od pojave Dream Teama na OI u Barceloni 1992. godine, biti sastavljena od igrača iz NBA lige, američka reprezentacija u Kinu ne dolazi nakrcana superzvijezdama.

Novog selektora Gregga Popovicha, nasljednika Mikea Krzyzewskog koji je u svojoj selektorskoj eri osvojio tri olimpijska zlata i dva svjetska naslova, napustile su sve najveće zvijezde današnjice, što zbog povreda, što zbog ličnih obveza, što zbog želje za slobodnim ljetom, itd. Reprezentacija u kojoj je najveća zvijezda novi razigravač Boston Celticsa Kemba Walker, svakako se ne može smatrati jednom iz "Dream Team" serijala.

Istina, američka reprezentacija je jedina koja će u Kini na igračkom popisu imati svih 12 igrača iz NBA lige, ali... Najbolji igrač prošle NBA sezone biće u Kini, ali će igrati za Grčku. I ne samo to, Giannis Antetokounmpo  se nada da će Grčku voditi prema finalu i obračunu s Amerikancima u kojem će im pokazati zašto je baš on najbolji.

Jedan od ponajboljih centara NBA lige, a time i svijeta, bit će u Kini, ali će igrati za Srbiju. Nikola Jokić je bio četvrti u redoslijedu za najboljeg igrača prošle NBA sezone i glavni razlog zašto su Denver Nuggetsi stigli do na korak do finala Zapadne konferencije u prošlom doigravanju. S Bogdanom Bogdanovićem kao glavnim čovjek vanjske linije reprezentacije pod vodstvom Aleksandra Đorđevića, te iskustvom koje srpski košarkaši imaju u svojoj ekipi, jasno je da se nadaju trećem uzastopnom finalu na velikim takmičenjima.

U Kini će biti jedan od ključnih igrača novih NBA prvaka, ali ni on neće igrati za reprezentaciju SAD-a. Kawhi Leonard nije u Kini, ali španski centar Marc Gasol jest i bit će jedna od uzdanica reprezentacije koja je na Dalekom istoku, u Japanu 2006. godine, iskoristila američko posrtanje protiv Grka te osvojila prvi u nizu naslova najveće generacije španskih košarkaša svih vremena. Istina, izgled reprezentacije je promijenjen. U Kini nema Paua Gasola, ni Sergija Rodrigueza, Juan Carlos Navarro je završio karijeru, a na istom je putu i Jose Calderon. No, uz Rickyja Rubija, Rudyja Fernandeza, Sergija Lulla i braću Hernangomez, Španci će uz Srbiju biti glavni favoriti za prolaz u polufinale iz grupe A, B, C i D koje se spajaju u drugoj fazi takmičenja i daju četvrtfinalne parove.

U Kini će biti i dobitnik nagrade za najboljeg odbrambenog igrača NBA lige, ali ni on neće igrati za SAD, već za Francusku, a riječ je o francuskom centru Rudyju Gobertu. Francuzi su ušli u eru "bez Tonyja Parkera", mo, reprezentacija koja uz gospodara reketa Goberta ima ponajboljeg igrača Eurolige Nanda De Cola, te iskusne NBA veterane poput Nicolasa Batuma, Evana Fourniera, ima se pravo nadati dobrom rezultatu. Za mjesto u četvrtfinalu glavni će im konkurenti biti Australija, Litva, Njemačka i Kanada.

Grupe prvog kruga

A: Obala Slonovače, Poljska, Venezuela, Kina
B: Rusija, Argentina, Južna Koreja, Nigerija
C: Španija, Iran, Portoriko, Tunis
D: Angola, Filipini, Italija, Srbija
E: Turska, Češka, SAD, Japan
F: Grčka, Novi Zeland, Brazil, Crna Gora
G: Dominikanska Republika, Francuska, Njemačka, Jordan
H: Kanada, Senegal, Litva, Australija
 
Grupe drugog kruga

I: A1, A2, B1, B2
J: C1, C2, D1, D2
K: E1, E2, F1, F2
L: G1, G2, H1, H2

Četvrtfinalni parovi

I1 - J2
K1 - L2
J1 - I2
L1 - K2