Prekinuta serija od 78 pobjeda zaredom

Patty Mills bio je junak u košarkaškoj reprezentaciji Australije koja je prvi put u historiji savladala Sjedinjene Američke Države i to u pripremnom meču uoči Svjetskog prvenstva u Kini, koje počinje 31. avgusta.

Iskusni NBA plejmejker, član San Antonio sparsa, blistao je sa 30 poena protiv aktuelnih svjetskih prvaka, koje vodi njegov klupski trener, čuveni Gregg Popovich, sa 98:94.

NBA veterani

Susretu na fudbalskom stadionu Marvel u Melburnu prisustvovalo je 52.079 gledalaca, što je rekordna posjeta jednoj košarkaškoj utakmici u Australiji.
U domaćim redovima zapaženu igru pružila su još dvojica prekaljenih NBA veterana.
Centar Andrew Bogut dodao je 16 poena, devet skokova i četiri asistencije te krilo Joe Ingles 15 poena i sedam asistencija.
- Podrška je bila fantastična. Ponosni smo na to što smo se predstavili u najboljem svjetlu. Sve radimo kao tim, kao grupa. Ovo je velika stvar za nas. Lijepo je vidjeti napredak - rekao je Mills.
Bek Boston seltiksa Kemba Walker predvodio je goste sa 22 poena i Harrison Barnes dodao je 20, što nije pomoglo Amerikancima da izbjegnu prvi poraz na međunarodnoj sceni nakon 78 pobjeda zaredom!
Posljednji neuspjeh su prethodno pretrpjeli još 2006. godine, u polufinalu Svjetskog prvenstva u Japanu protiv Grčke.

Naučili lekciju 

- Više su željeli pobjedu od nas. Lekcija je naučena - rekao je Walker.
Selekciji SAD nastup na šampionatu u Kini otkazao je veliki broj zvijezda američke NBA lige, ali Popović i dalje na raspolaganju ima dovoljno kvalitetnih i talentiranih igrača.
Oni su u prvom međusobnom meču u Melburnu savladali Australiju sa sigurnih 102:86, a prije toga i svjetske viceprvake Špance sa 90:81 u Anahajmu.
- Moramo čestitati domaćinu, bili su sjajni. Mi smo izgledali konfuzno u pojedinim momentima. Nešto od toga je očekivano, jer je ovo nova grupa, koja pokušava da nauči sistem - rekao je Popović čiji je tim ispustio deset poena prednosti iz treće četvrtine.

 5

velikih takmičenja zaredom (Olimpijske igre 2008, 2012, 2016, Svjetsko prvenstvo  2010, 2014) osvojila je reprezentacija SAD bez poraza

30

pobjeda u isto toliko mečeva do ovog duela imali su Amerikanci protiv Australije