SPEKTAKL U RIYADHU

Britanski bokser Tyson Fury (35) i bivši prvak UFC-a Francis Ngannou (37) priredili su bokserski spektakl u Saudijskoj Arabiji, a na kraju je podijeljenom sudijskom odlukom slavio Fury, što je izazvalo velike polemike i kontroverze.

Furyjev WBC pojas nije bio ulog, a Ngannou, koji se prvi put u karijeri borio po bokserskim pravilima, odradio je deset izvanrednih rundi i pružio je mnogo jači otpor Tysonu nego se očekivalo.

U prve dvije runde Fury je kontrolisao meč i udarcima s distance skupljao je bodove, a onda u trećoj rundi Ngannou je uputio razoran lijevi kroše koji je Furyja poslao na pod i ozbiljno uzdrmao.

Ipak, svjetski prvak se pribrao i ponovo je kontrolisao meč u narednim rundama, da bi Ngannou u osmoj rundi zadao nekoliko opasnih udaraca i vratio neizvjesnost u meč. U preostale dvije runde Fury je pametno prednjim direktnom protivnika držao na distanci i na kraju je slavio odlukom sudija 2:1.

Prvi sudija dao je prednost Ngannou rezultatom 95:94, drugi 96:93, odnosno 7:3 u rundama za Furyja, a treći arbitar je glasao 95:94 za Furyja.

Tako je Fury ostao neporažen i nakon ovog meča, a Ngannou je oduševio ljubitelje boksa u svom debitantskom nastupu i mnogi su mišljenja da je bio potpuno ravnopravan rival.

Furyja nakon ove borbe već u decembru ili januaru očekuje meč s Oleksandrom Usykom za ujedinjenje teškaških titula, dok Ngannou još uvijek čeka ime protivnika s kojim će se boriti u MMA organizaciji PFL.