VELIKA NEPRIJATNOST

Predstavnica Kosova na Svjetskom dvoranskom prvenstvu Gresa Bakraqi susrela se s brojnim neugodnostima nakon što su organizatori odlučili prekriti zastavu ove zemlje.

Jedina predstavnica Kosova požalila se na tretman kojeg je doživjela na Svjetskom dvoranskom prvenstvu koje se u petak, subotu i nedjelju održavalo u Beogradu i na kojem je nastupio veliki broj atletskih zvijezda.

Iz Svjetske atletske federacije obećali su da neće biti nikakvih problema za ukrajinske sportiste, no zaboravili su da bi se s brojnim neugodnostima mogla susresti Gresa Bakraqi, predstavnica Kosova.

Tako je i bilo. Kako Srbija ne priznaje samostalnost susjedne države, u dvorani su skriveni svi simboli Kosova. Kada je Bakraqi nastupala, čak su joj prelijepili zastavu Kosova na prsima.

Obilježja ove zemlje nije bilo niti u dvorani, niti tokom TV prijenosa. Sama Bakraqi se požalila na uvjete s kojim se susrela.
"Organizatori su stalno sakrivali natpis Kosovo na mojoj majici. Sramotno i diskriminirajuće. Nisam htjela nastupiti ako nemam isti tretman kao ostale takmičarke. Na kraju sam nastupila u majici na kojoj je pisalo samo KOS", rekla je atletičarka za Apel, prenose albanski mediji.

Trkačica s Kosova završila je na šestom mjestu na 1.500 metara u kvalifikacijama i nije izborila plasman dalje.