Boban Babunski (43), član čuvene jugoslovenske generacije "Čileanaca", koja je osvojila svjetski naslov 1987. godine, ima dvojicu sinova adolescenata: starijeg Davida (17) i Doriana...

Ono što porodicu čini posebnom i jedinstvenom, činjenica je da braća igraju fudbal u Barceloni i Real Madridu. David je ofanzivni veznjak Barcelonine U17-močadi, dok je Dorian u odgovarajućem Realovu sastavu igra napadača. Prema pisanju Marce, dogodilo se prvi put u historiji dvaju fudbalskih klubova da dva brata istodobno igraju za mlađe dobne uzraste najvećih rivala.

Njihov otac Boban Babuski, nekadašnji štoper Vardara koji je skupio dva nastupa za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije prije njena raspada, igrao je fudbal u Bugarskoj, Japanu, Njemačkoj, Grčkoj i Španiji, gdje je branio boje Logroñesa i Lleide. Po završetku karijere odlučio je ostati živjeti u Španiji, tačnije u katalonskom gradiću Castelldefelsu.

Zaljubljeni u oca idola, David i Dorian rano su počeli pikati loptu na ulici i uskoro postali nadprosječno dobri fudbaleri.

''Bilo je to natjecanje među braćom koje je vremenom preraslo u ljubav prema igri. Uvijek su komentirali jedan drugog, razgovarali o fudbalu i jedan drugome željeli sreću. Nedostaju mi ti dani. Dorian je uvijek govorio da je stariji brat njegov najbolji trener'', rekao je za Marcu ponosni otac Boban.

Nakon što su se počeli isticati u školskim ekipama, primijetili su ih skauti. David je tako najprije zaigrao za Gramanet, nakon čega ga je angažirala Barcelona. Dorian je pak četiri godine proveo u Cornelli kada je došao poziv iz Reala. Premda je porodici i Dorianu teško legla nužnost njegova odlaska iz roditeljskog doma, mladi je centarfor prihvatio poziv i preselio se u internat madridskog kluba.

Prema pisanju Marcina novinara, obojica su vrlo dobri fudbaleri koji odskaču u svojim ekipama. David u Barceloni igra središnjega ofanzivnog veznjaka. Dobre je tehnike, dobrog pregleda igre i izvanrednoga zadnjeg pasa. Dorian je, s druge strane, robusniji i ima napadačke karakteristike, poput odličnog udarca obadvjema nogama.

''Igraju za podmlatke dviju najboljih ekipa na svijetu i sasvim su drukčiji igrači. Barcelona uči svoje klince da strogo drže svoje pozicije na terenu, što dovodi do protočnosti igre, te da se strogo drže pravila sistema. U Madridu, sasvim suprotno, dopuštaju slobodu. Igračima je dopušteno improvizirati'', rekao je Babunski senior, inače aktualni izbornik U21 i asistent Johnu Toshacku na mjestu selektora A-reprezentacije Makedonije.

Braća su zasad nastupala za mlade makedonske selekcije. Ipak, imaju dvojno državljanstvo i njihov mogući budući angažman pod španskom zastavom nije nemoguć.
Moguće je također, ma s koliko malo vjerojatnosti, da će igrati i za različite reprezentacije. Ne dogodi li se to, velika je vjerojatnost da "clasico", derbi između Barcelone i Real Madrida, postane porodična stvar Babunskih.