U Njemačkoj je danas počelo suđenje protiv četvorice muškaraca koji su optuženi za namještanje 30 fudbalskih utakmica u nekoliko evropskih zemalja. Predviđena kazna za ovu vrstu krivičnog djela iznosi do deset godina.

Uskoro se očekuje podizanje optužnice protiv još nekoliko muškaraca koji su učestvovali u onome što se naziva najvećim skandalom u evropskom fudbalu.

Podsjećamo da se sumnja da je namješteno gotovo 300 utakmica u 15 evropskih liga.

Na sudu u Bochumu će se pojaviti četvorica muškaraca koja se nalaze u pritvoru od novembra prošle godine, kada je policija uhapsila ukupno 15 ljudi.

Istražitelji koji rade na slučaju su nekoliko mjeseci prisluškivali telefonske razgovore u kojima su osumnjičeni razgovarali o utakmicama koje namjeravaju namjestiti i novcu koji bi zaradili od toga.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su zaradili nekoliko miliona eura, uplaćujući novac u azijskim kladionicama.

Više od 70 sumnjivih utakmica odigrano je u Turskoj. Na spisku zemalja koje su pogođene skandalom nalaze u Njemačkoj u Švicarskoj.

Mnogi od namještenih susreta odigrani su u nižim ligama, ali se također vjeruje da su namještena čak tri susreta Lige prvaka. Za jedan od namještenih susreta krivi se jedan igrač, javlja BBC.

Pretpostavlja se da je ovo prvo u nizu suđenja, jer je policija objavila da sumnjiči 250 osoba.