Uz vuvuzele, kontroverzne, neregularno priznate i poništene golove, kao i ponašanje argentinskog nogometnog selektora Diega Maradone uz aut-liniju tokom utakmica, lopta "Jabulani" je obilježila dosadašnji dio SP-a.

Riječ je naravno o službenoj lopti s kojom se igra na Mundijalu u Južnoafričkoj Republici, čije je problematično ponašanje u letu tema o kojoj se govori neprestano, i to redovito u nepovoljnom kontekstu.

Ne sviđa se ni golmanima, ni igračima, ni trenerima, a grupa francuskih naučnika ima službeno objašnjenje: "lopta je presavršena".

"Šavovi na Jabulaniju su unutrašnji, pa je lopta savršeno okrugla. Zbog njenog savršenog oblika ograničeno je vrijeme kontakta s nogom igrača. Kao posljedica, lopta se praktično ne okreće. Lopta putuje malo manje u daljinu, a nakon udarca stoga dobija plutajuću i nepredvidljivu putanju, bilo za napadače, bilo za golmanu", komentirao je Eric Berton, zamjenik direktora Instituta nauke o kretanju u Marseilleu, o Adidasovoj lopti koju su dizajnirali naučnici sa Univerziteta Loughborough u Engleskoj.