Više nije cool

Ako se pita evropske tinejdžere, Facebook je za njih 'mrtav i pokopan'.

Pokazuju to rezultati velikog istraživanja provedenog među mladima od 16 do 18 godina starosti u osam država članica Evropske unije.
Spomenuta je grupa tinejdžera sve donedavno bila ključna za Facebook, no kako vrijeme promiče tako i mladi sve više koriste Twitter i Instagram te aplikacije poput WhatsAppa i Snapchata, dok Facebook sve više postaje društvena mreža za starije generacije.
'Facebook ne da je u padu, nego je zapravo već mrtav i pokopan', tvrdi voditelj istraživanja Daniel Miller, profesor na londonskom University Collegeu.
'Tinejdžere je većinom stid da ih se uopće povezuje s tom društvenom mrežom. Nekada su roditelji bili na mukama kada bi čuli da im se djeca registriraju na Facebook, a sada isti ti roditelji svoju djecu mole da na Facebooku ostanu', kaže Miller u izjavi za Guardian.
Istraživanje je pokazalo i da mlade nije pretjerano briga šta su alternativne društvene mreže manje funkcionalne od Facebooka, a problem im ne predstavlja ni činjenica da mreže nadgledaju razne sigurnosne službe.
'Čini se da je prosječna mlada osoba odluku o napuštanju Facebooka donijela u trenutku kada joj je majka poslala zahtjev za prijateljstvom', napominje Miller i dodaje da je 'fejs' klincima naprosto prestao biti cool.
Dio istraživanja koji je proveden među talijanskim korisnicima Facebooka pokazuje da 40 posto njih nikada nije ni taknulo postavke o privatnosti, a 80 posto njih tvrdi da ih nije briga ako njihovi lični podaci postanu dostupni nekoj organizaciji ili pojedincu s kojim ih nisu namjeravali podijeliti.
Antropolog Razvan Nicolescu, koji je asistirao u provedbi istraživanja, za Guardian kaže da se većina osoba na društvenim mrežama pokušava prikazati onakvima kakvima misle da to društvo od njih očekuje.
'Čini se da društvene mreže ne mijenjaju društvo, već su zapravo konzervativna snaga koja jača konvencionalne društvene odnose', kaže Nicolescu.