Umjesto pogađanja riječi i pojmova koje tražite, Google će Vam od sada ponuditi konkretan odgovor i to iz vlastite baze podataka, prenosi Daily Mail.

Riječ je o drastičnoj promjeni koja će najpoznatiji web pretraživač približiti Microsoftovom pretraživaču pod nazivom Bing.

Poput Binga, Google je izgradio vlastitu enciklopediju od preko 200.000 miliona ljudi, mjesta i proizvoda i svoje informacije podijelit će s korisnicima. Kroz par mjeseci Google Vam neće više nuditi jednostavnu „listu plavih linkova“ kao mogući odgovor na Vaše pretraživanje, nego će Vam u top rezultatima ponuditi određeni broj informacija kao odgovor.

To je doista velika promjena za najveći i najpoznatiji internet pretraživač koji mnogima služi kao „ulaznica“ u virtuelni svijet.

Umjesto da se oslanjate na Wikipediju kao izvor informacija, sada ćete isto to moći očekivati od Googla.

Bing je ipak na drugom mjestu najpopularnijih internet pretraživača u SAD-u koji funkcioniše na principu pitanje-odgovor.

„Danas ljudi očekuju puno više od 10 linkova po stranici“ kažu iz Microsofta.

Nova poboljšana verzija mogla bi Google držati daleko ispred drugih konkurenata kao što je Microsoftov Bing ili možda Facebook, ako se najveća društvena mreža na svijetu ikada odluči pokrenuti vlastiti pretraživač.