Virusi koji iskorišćavaju „trenutne" propuste (zero-day exploit) prošle godine su bili veoma popularni, tvrde analitičari bezbjednosne kompanije Network Box.


Kompanija Network Box je u 2010. godini identifikovala više od tri miliona novih prijetnji, a objavljeno je 3.083.018 potpisa virusa kako bi se korisnici zaštitili od novih zlonamernih programa i njihovih varijanti.

Iz kompanije objašnjavaju da su trenutni (zero-day) propusti svoje ime dobili po periodu („zero") između pojavljivanja virusa i detektovanja propusta koji taj virus iskorišćava. Iako standardne tehnologije koje antivirusni programi koriste mogu da odbrane korisnike od različitih pretnji, one ne uspijevaju da ih zaštite od ovih „trenutnih" virusa.

Situacija na polju zaštite se mijenja, zato što su autori virusa počeli da koriste antivirusne Web lokacije kako bi testirali svoje viruse pre objavljivanja. Nakon toga, ovi novi virusi mogu biti objavljeni odmah pošto njihovi autori potvrde da ih ne može otkriti ni jedan od najpopularnijih antivirusnih programa.

Iz kompanije Network Box tvrde da mogu korisnicima da ponude željenu bezbednost putem svoje zaštite sledeće generacije, nazvane „Z-Scan".

Majkl Gejzeli, rukovodilac u ovoj kompanije, izjavio je da je tokom 2010. godine došlo do pada u broju potpisa virusa objavljenih u pojedinačnim osveženim verzijama baza virusa, i da to sugeriše sve veći prelazak na sisteme za potpise koji se oslanjaju na računarstvo u „oblaku", kao što je Z-Scan kompanije Network Box.

„Očekujemo da se ovaj trend nastavi - tradicionalni sistem sa potpisima će i dalje ostati najefektivniji u borbi protiv poznatog zlonamernog softvera, a potpisi u `oblaku` će biti najbolje rešenje za otkrivanje novih trenutnih pretnji," kaže Gejzeli.

„U 2010. godini, Network Box je u proseku blokirao 471.304 neželjenih poruka i 25.089 zlonamernih programa, što je pad od 24,1% i porast od 23,9%, redom, u odnosu na 2009. godinu", odaje Gejzeli.

Velike operacije uklanjanja kontrolisale su broj neželjenih poruka e-pošte poslatih preko mreža tzv. „zombi" računara , ali u 2010. godini, pošiljaoci ovih poruka su nastavili sa trendom migracije sa tradicionalnih poruka u kojima se nudi viagra i sl., na naprednije napade „pecanjem" i prevarama.

Porast broja zlonamernih programa u toku prošle godine ukazuje na viši nivo prepredenosti od strane pošiljaoca. Network Box tvrdi da je u 2010. godini, svakih 63 sekundi blokirao jednu neželjenu poruku ili zlonameran softver.

Ove godine, kompanija Network Box se sprema da pokrene mrežnu uslugu za skeniranje, Network Vulnerability Scanning, koja bi trebalo da poboljša zaštitu koju ta kompanija može ponuditi svojim korisnicima. Gejzeli tvrdi da će ova usluga proaktivno skenirati mreže radi detektovanja nedozvoljenih servera, odnosno usluga.

Bezbjednost na Internetu je postala veoma značajna zbog porasta stope kiberkriminala. U najnovijem izveštaju statističke službe Eurostat o bezbednosti na Internetu u regionu Evropske unije, navodi se da je trećina računara korisnika Interneta bila zaražena nekom vrstom virusa.