Paljenje albanske zastave na stadionu "Luiggi Feraris" u Genovi bio je signal da hakeri sa Kosova i iz Albanije krenu u novu ofanzivu na srpski dio svjetske internet mreže.

Za dva mjeseca srušeno je više od 1.000 srpskih internet stranica, od čega najveći broj prošle sedmice, nakon utakmice u Genovi. Najteži udarac, ipak, zadat je u četvrtak, kada je oborena internet stranica srpskog Doma zdravlja u Gračanici na Kosovu.

"To je samo nastavak nečega što traje već mjesecima, ako ne i godinama, a samo je kulminiralo nakon utakmice u Genovi", objašnjava za "Novosti" Danilo Cvjetičanin, konsultant za sigurnost na Internetu.

"Albanski hakeri podjelili su se u više grupa: "UAH Kru", "K-N-S Kru", "AH Kru", pa sada ima i više napada", dodaje Cvjetičanin.

Prema njegovim riječima, problem je i dalje što srpska preduzeća i ustanove ne ulažu dovoljno u odbranu od cyber-napada, iako to ne košta mnogo. Analiza sigurnosti neke prezentacije košta samo pedesetak eura, a posao odbrane može da uradi samo jedan čovjek. Naravno, ako je dovoljno stručan.

Albanski hakeri su na mjesto prezentacije postavljali "dobrodošlicu" u vidu albanske zastave, prigodnog teksta, ali i fotografija zapaljenog srpskog barjaka.

24sata.info