Kombinacija Mad Maxa i Blade Runnera

Napokon smo i to dočekali! Elon Musk predstavio je pickup koji oduševljava dizajnom i performansama, a i cijena osnovnog modela manja je od očekivane.

Nedavno je Elon Musk nazvao Teslin pickup (u to vrijeme još nepredstavljeno vozilo) njihovim najboljim proizvodom dotad, a danas rano ujutro po hrvatskom vremenu i služeno je predstavo Cybertruck. Futuristička zvijer agresivnog dizajna koju bismo mogli opisati kombinacijom Blade Runnera i Mad Maxa, na prvi pogled zaista ostavlja bez riječi i jasno je da su Musk i Teslini dizajneri uložili jako puno vremena, truda i razmišljanja izvan kutije da bi napravili vozilo koje tako dobro izgleda.
Poseban naglasak stavljen je na materijal korišten pri razvoju karoserije koji bi trebao omogućiti ultimativnu izdržljivost vozila te je Telslin Cybertruk gotovo neprobojan s karoserijom od nehrđajućeg čelika na kojoj neće moći nastati udubljenja kao na klasičnim automobilima, dugotrajno je otporna na koroziju te putnicima pruža maksimalnu zaštitu.
Posebno je bila zanimljiva demonstracija izdržljivosti karoserije i stakla na novom pickupu. Karoserija je izdržala udarac velikim maljem, no isto se ne može reći i za staklo na tom vozilu koje je razbijeno prilikom demonstracije. Musk se izvukao rekavši da bačena kugla barem nije probila staklo i upala u vozilo te da će staklo – poboljšati.
Bit će dostupne tri verzije Teslina pickupa – od najjeftinije koja ima jedan motor i stražnji pogon, pri čemu do 60 milja na sat (96 km/h) može ubrzati za manje od 6,5 sekundi, a s jednim punjenjem baterije može izdržati više od 400 km. Druga verzija ima dva motora i pogon na sva četiri kotača, s njom se brzina do 60 milja može uhvatiti za manje od 4,5 sekundi, dok se prije zaustavljanja na punionici može prijeći više od 480 km.
Najzanimljivija i najskuplja jest verzija s tri motora i pogonom na sva četiri kotača. To je brzinska zvijer koja na stazi može parirati i najjačim sportskim automobilima – do 60 milja na sat ubrza za manje od 2,9 sekundi, a njezini vlasnici ne bi trebali imati problema ni pri dužim putovanjima uz doseg baterije veći od 800 kilometara.
Cijena osnovnog modela iznosi 39.900 dolara, model s dva motora stajat će 49.900 dolara, dok će za najskuplji Cybertruck trebati izdvojiti od 69.900 dolara. Naravno, to su početne cijene za svaki model, a ovisno o količini dodatne opreme te cijene mogu biti još veće.
Za kraj, Musk je najavio još jednu stvar – Teslin buggy koji se može prevoziti u stražnjem dijelu pickupa. Naravno, riječ je o vozilu na struju koje se može spojiti na posebnu utičnicu Cybertrucka i napuniti putem baterije pickupa.
Analitičar Tyson Jominy u razgovoru za The Verge rekao je kako Cybertruck predstavlja veliku priliku za Teslu jer je riječ o kategoriji vozila za koju su Amerikanci spremni platiti veliku svotu novca. Također, ta kategorija vozila ima i veće profitne marže te bi Cybertruck zaista mogao pomoći boljoj financijskoj slici Muskove kompanije. No proći će još dosta vremena dok prvi modeli tog vozila siđu s proizvodne trake. Početak prodaje ne treba očekivati prije kraja 2021. godine, a dotad se svašta može dogoditi na dinamičnom automobilskom tržištu, uključujući i konkurenciju koja je već najavila svoje električne pickupove.