Ovo je budućnost

Izrael je posljednjih godina postao lider kada su u pitanju inovacije na polju poljoprivrede. Nakon letećeg robota koji bere, klasifikuje i odlaže voće na red je došlo i oprašivanje.

Kako bi riješili problem s manjkom pčela, u izraelskoj kompaniji BloomX došli su na ideju da naprave robota pčelu. U pitanju je prototip robota, zapravo mašina, koja biomimikom oprašuje biljke efikasno kao i pčele.

"Za sada smo se fokusirali na oprašivanje borovnica i avokada, a rezultati su bolji nego što smo očekivali. Robo pčela je mobilna jedinica s mehaničkim rukama koja protrese stabljike borovnice kako bi se polen s muških premjestio na ženske dijelove biljke.

Ovaj posao su ranije uglavnom radili bumbari, ali oni ne mogu raditi tim tempom kao naš robot. Naravno, svaka vrsta usjeva ili biljaka zahtjeva drugačiji pristup oprašivanju pa postoji mogućnost da se podesi mehanizam za oprašivanje", objasnila je direktorica marketinga ove kompanije Emily Spencer.

Prema njenim riječima, primijećeno je da na ovaj način uzgajivači borovnica mogu kontrolisati uvjete uz pomoć aplikacije koja će im sugerisati kada je najidealnije vrijeme za oprašivanje.

"Na ovaj način voćar može unaprijed planirati oprašivanje pa samim tim i berbu. Prednost je što ne ovisite o pčelama i njihovom raspoloženju, jer kad je suviše hladno one ostaju u košnici, a ne izlaze ni kad je previše vruće", pojasnila je Spencer.

Кako je naglasila, njihova istraživanja su pokazala da oprašivanjem borovnica na ovaj način može se povećati prinos i do 30 posto, dok se sama veličina voća također uvećava za 29 posto.

"U planu je da oprašivač testiramo i na jabukama i mangu, ali i na paradajzu koji se proizvodi u zaštićenom prostoru odnosno u plastenicima i staklenicima", otkrila je ona.

Istraživanja se već provode u Meksiku koji je najveći svjetski proizvođač avokada, piše Poslovni.hr.

Cilj je da u idućih 10 do 15 godina oprašivanje biomimikom zamjeni pčele i povećaju prinosi kako bi se lakše proizvodila hrana.