PRVI PUT NAKON 400 GODINA

Da ova po svemu neobična godina završi prigodnim nebičnim prizorom na nebu pobrinut će se orbitalna mehanika Saturna i Jupitera.

Gotovo cijele godine ovi su planeti bili vidljivi na noćnom nebu kao vrlo sjajne tačke, a tokom posljednjih mjeseci počeli su se, gledano sa Zemlje približavati jedan drugome.

Ovaj "bliski susret" dvaju planeta Sunčevog sistema kulminirat će 21. decembra, kada će oni biti udaljeni samo 0,1 stepen, pa će ih biti prostim okom gotovo nemoguće razlučiti jednog od drugoga.
 
Prostim okom planete će biti vidljivi kao jedna tačka, a bit će to jedinstvena prilika da se teleskopom oba uhvate u istom vidnom polju. Iako se bliski susreti ove vrste događaju svakih 20-ak godina, kalkulacije pokazuju da pogled na ovako približene Saturn i Jupiter sa Zemlje nije bio vidljiv još od 1623. godine, 14 godina prije nego je Galileo Galieli konstruirao prvi teleskop i otkrio postojanje Jupiterovih mjeseca.

Kako biste i sami mogli svjedočiti ovom rijetkom prizoru, potrebno je nekada prije 21. decembra, ili na taj datum, uhvatiti noć bez oblaka te poziciju s koje imate dobar neometan pogled prema jugoistočnom horizontu. Saturn i Jupiter bit će vidljivi nisko pri horizontu, s najboljom šansom za opažanje oko pola sata nakon zalaska Sunca.