Svaki dan ih konzumiramo

U brojnim namirnicama koje se svakodnevno nađu na našim stolovima pronađena je hemikalija koja uzrokuje nastanak tumorskih tvorbi.

U mnogim namirnicama koje svakodnevno konzumirano pronađena je hemikalija koja povećava rizik od obolijevanja od raka. Radi se o hemikaliji naziva akrilamid, a pronađena je u kafi, čipsu, prženim krompirićima, krekerima pa i u nekim vrstama dječje hrane, prenosi dnevnik.hr.
Ovaj opasan spoj nastaje termičkim zagrijavanjem prilikom prženja navedenih namirnica. Njoj su najizloženija djeca zbog niže tjelesna mase.
Opasnost akrilamida sada je potvrdila i agencija Europske unije EFSA (European Food Safety Authority) koja već predlaže nove zakone kojima će se se provoditi nadzor nad prehrambenom industrijom, prenosi Daily Mail.
U Velikoj Britaniji proizvođači hrane već su pod velikim pritiskom ne bi li promijenili metode obrade hrane kako bi u tom procesu nastajala što manja količina akrilamida.
A zašto je tačno ovaj spoj opasan?
"'Akrilamid koji se konzumira oralno apsorbira se iz gastrointestinalnog trakta i distribuira po svim vitalnim organima i tamo se metabolizira. Tako nastaje glicidamid koji je uzročnik genetskih mutacija i tumora koje smo primijetili u istraživanjima nad životinjama", objašnjava dr. Diane Bedford koja je na čelu EFSA-inog odbora koji će se baviti istraživanjem akrilamida.