Postoje različiti tipovi glavobolje – neke opisujemo kao tup bol, dok one zbog kojih osjećamo intenzivni bol nazivamo migrenom, takozvane klaster glavobolje... Ali, zašto nas boli glava?

Glavobolja koju često opisujemo kao tup bol, najčešće je izazvana zbog napetosti u mišićima koji nastaju u zadnjem dijelu vrata i glave, pa se o njoj često govori kao o tenzijskoj glavobolji. Takođe, to može biti znak da vam ne odgovaraju naočale za sunce ili za vid, ukoliko ih nosite, zbog čega se oči previše naprežu. Jedan od razloga za ovakvu glavobolju može biti i anksioznost.
Sa druge strane, vaskularne glavobolje javljaju se zbog promijenjenog protoka krvi do mozga. Naučnici još uvijek nisu sasvim sigurni zbog čega se to događa, ali objašnjavaju da bi razlog mogao biti nedostatak kiseonika izazvan grčenjem arterija.
Neki od razloga za migrenu su oticanje krvnih sudova, ali i promjena vremena, loša ishrana, nedostatak sna ili stres. Ove glavobolje najčešće traju između četiri i 72 sata. Kod jednog od petoro ljudi koji imaju migrene, kao simptomi koji "najavljuju" migrenu javljaju se svjetlucanje ili linije koje vide pred sobom.
Takozvana klaster glavobolja uglavnom se javlja periodično, a zbog čega, naučnicima još uvijek nije do kraja jasno. Pretpostavljaju da je razlog za ovu glavobolju povezan sa protokom krvi do mozga.