Pogledajte

Ukoliko vas je ikada kopkalo kako se to prenosi virus prehlade ili gripa takozvanim “kapljičnim putem” evo sada i vizuelnog pojašnjenja.

U trenutku kada neko kine, a da nije stavio ruku na usta, milijarde sitnih čestica, među kojima su i virusi, rasprši se po prostoriji. Plutajući vazduhom, one lako pronalaze svoju metu – vaša usta ili nos!

Dalje, po principu ključa i brave, virus probija opnu koja štiti vašu zdravu ćeliju i bukvalno je zaposjeda. Onog trenutka kada je ušao, virus eksplodira, a iz njega izlaze malecne organele koje imaju zadatak da napadnu ćelijsko jedro u koje, zamjenivši genetski materijal, šalju poruku da je došlo vrijeme za razmnožavanje. Čitava scena izgleda kao da se iz fotokopir aparata štancaju bebi viruščići.

Novi virusi zatim napuštaju matičnu ljudsku ćeliju i kreću u potragu za novim, u kojima će čitav proces sprovesti iz početka. Od samo jednog virusa, koji je krenuo u osvajački pohod na vašu ćeliju, nastalo je na milione novih, spremnih da osvoje mini-univerzum vašeg organizma.

Srećom, naš organizam sastoji se od jednog triliona ćelija, među kojima su i bijela krvna zrnca, inače vrlo dobro obučeni ratnici, što vrlo dobro znaju kako bi trebalo da se odbrane od ovako jednog groznog agresora. Dakle, bitka se zapravo vodi između brzine razmnožavanja virusa i sposobnosti našeg imunog sistema da neprijatelja potamani.