Održavanje čistoće

Održavanje čistoće zuba može poštedjeti ljude od upale pluća koja se može dobiti u bolnici, pokazala je nova analiza na više od 2.700 pacijenata, s manjim brojem slučajeva uobičajene infekcije pluća povezanih sa svakodnevnim pranjem zuba.

Selina Ehrenzeller i Michael Klompas, dva epidemiologa specijalizirana za infektivne bolesti u Brigham and Women's Hospital u Bostonu, objedinili su podatke iz 15 kliničkih ispitivanja u kojima su ljudi prali zube više puta dnevno ili su ispirali usta antiseptičkom vodicom za ispiranje usta, brisevima ili fiziološkom otopinom.

Dok se logika dobre oralne higijene čini prilično jasna – čišćenje vaših zuba moglo bi zaustaviti bakterije ili druge patogene koji se šunjaju niz grlo i uzrokuju infekcije pluća kao što je upala pluća – dokazi su do sada bili pomalo oprečni, posebno za pacijente u bolnici koji ne mogu da peru zube bez pomoći.

Ehrenzeller i Klompas pokušali su to razjasniti, analizirajući podatke o 2.786 pacijenata uključenih u jedno od 15 kliničkih ispitivanja i otkrivši da je stopa bolničke pneumonije bila niža među pacijentima koji svakodnevno peru zube dva ili više puta.

Bolnička pneumonija je uobičajena, ali smrtonosna infekcija pluća koja može pogoršati već oboljele pacijente. Prema studijama provedenim širom svijeta, njegova incidencija se kreće od 1 od 50 do 1 od 200 bolničkih prijema.

Kritično bolesni pacijenti koji su primljeni u bolnicu mogu biti posebno osjetljivi na infekciju, a zatim se nađu u okruženju koje vrvi od superbakterija otpornih na lijekove. Sve u svemu, između 5 i 10 posto bolničkih pacijenata dobije neku vrstu infekcije tokom boravka.

Bolnice se jako trude da spriječe širenje patogena. Ali uključivanje pranja zuba u njegu pacijenata i ohrabrivanje drugih pacijenata da učine isto mogao bi biti jeftin način poboljšanja oralnog zdravlja i smanjenja slučajeva upale pluća, sugeriše istraživanje.

Dok se oralna njega često pruža pacijentima u obliku antiseptika, mikroflora može opstati, možda zahvaljujući njihovoj sposobnosti da se sakriju u biofilmovima. Fizički poremećaj ovih struktura i dalje je najbolji način da se odbroje mikrobi.

"Rijetko je u svijetu bolničke preventivne medicine pronaći nešto poput ovoga što je i efikasno i jeftino", kaže Klompas. "Umjesto novog uređaja ili lijeka, naša studija pokazuje da nešto tako jednostavno kao što je pranje zuba može napraviti veliku razliku."

Pranje zuba značajno je smanjilo stopu upale pluća među pacijentima. Smanjenje je bilo ekvivalentno jednom slučaju spriječene upale pluća na svakih 12 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji koji su oprali zube.

Za pacijente na intenzivnoj njezi, svakodnevno pranje zuba je također povezano s kraćim boravcima i manje dana mehaničke ventilacije. Međutim, pranje tri ili više puta dnevno dalo je malu dodatnu korist u odnosu na pranje dvaput dnevno, piše Science Alert.