FRUSTRIRAJUĆA POJAVA

Noćno mokrenje je normalna, ali frustrirajuća pojava koja se javlja uglavnom kod starijih muškaraca, ali može upućivati i na ozbiljan zdravstveni problem kao što je rak prostate.

Najčešće se glavnim uzrokom smatra prostata. To je mala žlijezda veličine oraha koja se nalazi ispod mjehura, a njena svrha je proizvesti tečnost za stvaranje sjemena.

S godinama ona može porasti i zbog nje brojni muškarci noću ustaju barem jednom kako bi otišli u toalet. Urolog Ted Schaeffer sa Univerziteta Northwestern savjetuje šta biste trebali isprobati ukoliko imate problem s noćnim mokrenjem.

Ova se pravila odnose i na žene jer noćno mokrenje može biti znak hormonske neravnoteže.

Ne pijte vodu neposredno prije spavanja

Urolog Schaffer naglašava da moramo paziti na količinu vode koju pijemo neposredno prije spavanja. To se posebno odnosi na osobe koje pate od nokturije.

"Puno onoga što unesete u svoj organizam izaći će van. Ako povećate unos tečnosti, imat ćete povećano izlučivanje urina. Nemojte piti dvije čaše vode neposredno prije spavanja.

Nemojte piti alkohol prije spavanja

Ono što pijete može biti jednako važno kao i vrijeme kada to pijete, budući da će neka pića imati prirodna diuretička svojstva što znači da će natjerati vaše tijelo da proizvodi više tekućine dva do četiri sata kasnije.

Schaffer navodi da je i kofein također prirodni diuretik i zbog njega ćete u određenom vremenu proizvoditi više tečnosti. Rekao je da čak traži od pacijenata da zapisuju šta piju i koliko mokre nakon toga.

Nosite čarape visoke do koljena

Dr. Schaeffer također preporučuje da muškarci s bilo kakvim znakovima natečenih nogu, trebaju nositi čarape do koljena dok spavaju. Zadržavanje tekućine također je jedan od razloga zašto mnogi ljudi moraju noću mokriti.