PODACI EUROSTATA

Uprkos pandemiji korona virusa, kardiovaskularne bolesti bile su glavni uzrok smrti u svim zemljama EU tokom 2020, osim u Danskoj, Irskoj, Francuskoj i Holandiji, gdje je rak bio glavni uzrok.

Ove dvije grupe bolesti, ostale su vodeći uzroci smrti i ukupno je 1,7 miliona ljudi umrlo od bolesti cirkulacije, a gotovo 1,2 miliona umrlo je od raka, objavio je Eurostat.

Među članicama EU, najveći udio umrlih od srčanih i bolesti krvotoka zabilježen je u Bugarskoj (61 posto), a najmanji u Francuskoj (20 posto), dok je najveći udio umrlih od raka zabilježen u Irskoj (29 posto) i najmanji udio u Bugarskoj (15 posto).

Bolesti sistema cirkulacije i kanceri zajedno predstavljaju 55 posto uzroka smrti u EU, u rasponu od 42 posto u Belgiji i 76 posto u Bugarskoj.

U godini kada je izbila pandemija, virus korona je bio treći glavni uzrok smrti u EU, sa ukupno skoro 439.000 smrtnih slučajeva.

Najveći udio umrlih od covida registrovan je u Belgiji (18 posto) i Španiji (15 posto), dok je najmanji u Finskoj i Estoniji (obje po jedan posto).

Najveću stopu smrtnosti u EU tokom 2020. imala je Bugarska, slede Rumunija, Mađarska, Litvanija i Letonija.

Najniža stopa smrtnosti u zemljama EU zabilježena je u Francuskoj, Irskoj, Luksemburgu, Finskoj i Španiji.