IZBJEGAVAJTE IH

Jeste li znali da neke svakodnevne navike mogu jako loše utjecati na zdravlje zglobova te pogoršati neke bolesti poput artritisa.

U nastavku saznajte radite li nešto pogrešno. Time ćete na vrijeme spriječiti nastanak ili pogoršanje nekih stanja koja su vezane za zdravlje zglobova, piše healthdigezt.com.

Više sjedite nego hodate

Sjediti ili ležati, posebno ako to činite često, sigurno nije dobro za zdravlje zglobova. Razlog je što se protok krvi do zglobova u tom slučaju usporava, što znači da nisu opskrbljeni kisikom i nutrijentima koji su im potrebni kako bi ostali u dobrom stanju. Fizička aktivnost može pomoći.

Cigarete

Određene hemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu oštetiti krvne žile. I to je razlog što zglobovi neće biti dobro opskrbljeni kisikom i nutrijentima koje prenosi krv. Još je važnije to što stručnjaci upozoravaju kako pušenje cigareta može smanjiti djelovanje određenih lijekova za artritis.

Stalno ste pod stresom

Upale mogu utjecati na oticanje zglobova i pojavu bola, a to je razlog zašto je dobro razmisliti o metodama opuštanja koje vam odgovaraju kako biste se što lakše borili protiv stresa. Joga, masaže, slušanje muzike ili neki zabavni hobi mogu pomoći.

I teška torba uzrokuje problem

Jasno je da nije potrebno nositi stvari koje vam nisu potrebne, ali ako ipak stalno nosite tešku torbu, morate biti svjesni da tako štetite zdravlju zglobova. Osim njih, patiti mogu i leđa.

Ponavljajuće radnje

Nemojte misliti da su samo veliki zglobovi podložni upalama i povredama, čak i oni mali u rukama mogu biti uništeni određenim navikama, poput stalnog tipkanja po mobitelu.

Rezanje hrane, igranje video igrica i ostale radnje koje zahtijevaju stalne i jednake pokrete rukom mogu biti loše za zdravlje zglobova.

Ne unosite dovoljno kalcija i vitamina D

Kalcij i vitamin D su esencijalni za zdrave kosti i zglobove, a ako ne pazite na dovoljan unos namirnica koje su bogate ovim nutrijentima, zglobovi će sigurno patiti.

Kalcij možete pronaći u namirnicama poput sira, sardina, soje i zelenog povrća. Gljive, jaja i jetrica dobar su izvor vitamina D.

Višak kilograma

Višak kilograma i pretilost posebno su loši za zdravlje zglobova, a najviše za zglobove u stopalu, ruci, kukovima kao i za donji dio leđa. Nije tajna da je pretilost iznimno loša stvar za cjelokupno zdravlje. Odaberite zdrav način života, što naravno uključuje i prehranu kako biste spriječili nakupljanje viška kilograma.

Nedovoljno sna

Kako je manjak sna jedan od oblika stresa, ako ne spavate dovoljno, možete patiti zbog nateknutih zglobova i boli.

Izvor: Faktor/healthdigezt.com